Ticaret Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğle “boru bağlantı parçaları” ithalatında anti-damping önlemlerinin aşılmaya çalışıldığı iddiasıyla soruşturma başlattı. Yerli üreticiyi korumak için yıllardır uygulanan ek vergilerin, Çin menşeli ürünlerin Romanya üzerinden yeniden etiketlenerek Türkiye’ye sokulmasıyla etkisiz hale getirildiği öne sürüldü.

Bakanlığın TÜİK ve Eurostat verileri üzerinden yaptığı incelemeye göre, 2023-2025 döneminde söz konusu ürünlerin ithalatı yüzde 42 artarak 6 bin 444 tondan 9 bin 146 tona yükseldi. Aynı dönemde Romanya’nın Türkiye’ye ihracatı dikkat çekici şekilde artarak 79 tondan 1.400 tonun üzerine çıktı ve Türkiye, Romanya’nın bu alandaki en büyük müşterisi haline geldi.

Soruşturma kapsamında Romanya’daki ihracatçılara, Türkiye’deki ithalatçılara ve Çin’deki üreticilere soru formları gönderilecek. Taraflara yanıt vermeleri için 37 gün süre tanınırken, iş birliği yapılmaması veya yanlış bilgi verilmesi halinde kararların mevcut veriler üzerinden alınacağı bildirildi. Türkiye’nin benzer bir incelemeyi 2025’te Mısır’daki ithalat hareketliliği için de başlattığı belirtildi.

Mehmet Fatih Ulu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Mehmet Fatih Ulu

Editör Hakkında

1992 yılında Malatya'nın Darende ilçesinde doğdu. Gaziantep Üniversitesi Sinema ve TV Bölümü'nden 2015 yılında mezun oldu. Kariyerinde ulusal medya dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda prodüksiyon uzmanı, görüntü yönetmeni ve editör olarak çalıştı. Bu süreçte, birçok ülkeyi ziyaret ederek mini belgeseller hazırladı. Kariyerine Haber7'de muhabir olarak devam etmektedir.
Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek