Borsa İstanbul A.Ş. Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası Direktörlüğü, granül gümüş satışlarına ilişkin dikkat çeken bir duyuru yayımladı. Açıklamada, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar kapsamında standart işlenmemiş gümüşün belirli kurallara tabi olduğuna vurgu yapıldı.
Mevzuata göre bu tür gümüşlerin en az yüzde 99,9 saflıkta olması gerekiyor. Ayrıca ürünlerin bar, külçe veya granül formunda ve Bakanlık tarafından belirlenen teknik özelliklere uygun şekilde üretilmesi şart.
Yetkililer, granül gümüş alım satımının yalnızca belirli kurumlar tarafından gerçekleştirilebileceğini de hatırlattı.
Buna göre satış işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından faaliyet izni verilen rafineriler, Borsa İstanbul’un yayımladığı rafineriler listesinde bulunan kuruluşlar veya Darphane tarafından üretilmiş ürünler için mümkün.
İNTERNETTE MEVZUATA AYKIRI SATIŞLAR TESPİT EDİLDİ
Yetkililerin dikkat çektiği asıl konu ise son dönemde internet üzerinden yapılan satışlar oldu. Bakanlığa iletilen bildirimler ve çevrim içi platformlarda yapılan incelemeler, granül gümüşlerin küçük şeffaf poşetler veya plastik kavanozlar içinde satışa sunulduğunu ortaya koydu.
Oysa mevzuat bu konuda oldukça net. Standart işlenmemiş granül gümüşlerin belirli bir ambalaj düzenine sahip olması gerekiyor.
Bu tür satışların kambiyo mevzuatına aykırı sayıldığı ve 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun kapsamında yasal işlem başlatılabileceği açıkça ifade edildi.