Çin, devlet medyasının Çarşamba günü bildirdiğine göre, Atlas drone sürü operasyon sisteminin ilk tam süreç gösterimini tanıttı. Bu platform, çok sayıda insansız hava aracını (İHA) keşif ve saldırı görevleri için koordine etmek üzere tasarlanmış.

Askeri uzman, sistemin düşman hava savunmalarına yönelik doygunluk saldırıları, hassas vuruşlar ve derin darbe görevleri dahil olmak üzere savaş alanı kullanımını büyük ölçüde genişletebileceğini söylüyor.

 

CTV News'un askeri kanalına göre, yerli olarak geliştirilen sistem; Sürü-2 adlı bir kara muharebe aracı, bir komuta aracı ve bir destek aracından oluşuyor.

Global Times'ın haberine göre, görüntülerde fırlatma aracının üzerinde, devlete ait Çin Elektronik Teknoloji Grubu Şirketi'nin (CETC) logosu görüldü.

2024'te tanıtılan Sürü-2, 48 adet sabit kanatlı İHA taşıyıp fırlatabiliyor. Tek bir komuta aracı ise aynı anda 96 adede kadar İHA'yı kontrol edebiliyor.

Daha önceki bir CCTV News haberine göre, her bir İHA; elektro-optik keşif sistemleri, saldırı mühimmatları ve röle iletişim ekipmanları dahil olmak üzere farklı faydalı yükler taşıyabiliyor. Bunlar, karmaşık görevler için esnek bir şekilde çok işlevli sürüler halinde gruplandırılabiliyor.

Çarşamba günkü son haber, sistemin test sırasında koordineli keşif gerçekleştirdiğini, hedefler arasında komuta aracını otonom olarak tespit ettiğini ve görsel olarak benzer üç hedefin bulunduğu bir test sahasında İHA'ları fırlattığını belirtti.

Habere göre, Sürü-2 aracı her üç saniyede bir İHA fırlattı.

Fırlatılan İHA'ların türü ve sırası, görev ihtiyaçlarına göre ayarlanabiliyor. Keşif İHA'ları önce istihbarat toplamak için konuşlandırılırken, elektronik harp İHA'ları, düşman sistemlerini bozmak üzere saldırı İHA'larının öncesinde gönderilebiliyor.

İHA'lar, hava akımı bozuklukları gibi çevresel faktörlere otonom olarak uyum sağlayabiliyor ve kısa sürede yoğun, hassas formasyonlar oluşturabiliyor.

Haberde, tek bir operatörün 96 adede kadar İHA'yı kontrol ederek geniş çaplı hava operasyonlarını yönetebileceği belirtildi.

Sistem ayrıca farklı boyutlardaki İHA'ları da içeriyor.

Çinli askeri uzman Wang Yunfei, Global Times'a yaptığı açıklamada, sistemin düşman hava savunmalarına yönelik doygunluk saldırıları, hassas vuruşlar ve derin darbe görevleri dahil olmak üzere savaş alanı kullanımını büyük ölçüde genişletebileceğini söyledi.

Yapay zeka destekli ön eğitim ve yerleşik algoritmalar sayesinde İHA'ların, hedef tanıma, görev dağıtımı ve rota planlaması gibi görevleri, değişen savaş alanı koşullarına uyum sağlarken bağımsız olarak yerine getirebileceğini de ekledi.

Yorumlar 8 Yorum Var
  • Misafir 25.03.2026 20:06
    Bizim teknoloji daha iyi ne malum yapmamışızdır
  • Ahmet 25.03.2026 20:02
    Ahmet bu sistemin daha iyisi bizde var
  • Vatandaş 25.03.2026 20:01
    Bu yüzden uçak gemilerine ihtiyaç kalmayacak
  • okur55 25.03.2026 19:56
    Bizde yapalım
  • Misafirkütük 25.03.2026 19:54
    150km menzilli çoklu gönderilen tek komutla idare edilen sistemden bize de lazım , tüm ceziretül Arap sistemleri bizden almalı
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek