Vatikan ile ABD arasında, Papa 14. Leo’nun İran politikası üzerinden tırmanan gerilim diplomatik krize dönüştü. ABD’li yetkililerin, Papalığın tarihindeki Avignon dönemine gönderme yapması Vatikan tarafından “üstü kapalı tehdit” olarak yorumlanırken, yıl sonunda planlanan Papa’nın Beyaz Saray ziyareti iptal edildi. Kararın, güvenlik ve karşılıklı saygı kaygıları nedeniyle alındığı bildirildi.
Krizin fitilini ise ocak ayında Pentagon’da yapıldığı öne sürülen kritik görüşme ateşledi. İddialara göre ABD’li üst düzey isimler, Vatikan’ın Washington’un İran politikasına destek vermesi gerektiğini açık şekilde dile getirdi. Görüşmede ABD’nin askeri gücüne vurgu yapılması ve Avignon Papalığı örneğinin hatırlatılması, Vatikan cephesinde rahatsızlığa yol açtı.
Papa 14. Leo’nun, Donald Trump yönetiminin İran’a yönelik olası askeri adımlarına karşı çıkarak diyalog çağrısı yapması gerilimi derinleştirirken, Pentagon iddiaları reddetti. ABD tarafı, söz konusu temasın “saygılı ve yapıcı” bir çerçevede gerçekleştiğini savundu.