Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kaybolmasına ilişkin soruşturmanın detaylarına SABAH ulaştı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmadaki ilk önemli gelişmede, 2022'de daktiloyla yazılan ve ailenin avukatının ofisi önüne bırakılan isimsiz notta, Gülistan Doku'nun dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel'in oğlu Mustafa Türkay Sonel ile ilişkisinin bulunduğu yer aldı.
DAĞLIK, ISSIZ BÖLGELERDE...
Bunun üzerine savcılık, Mustafa Türkay Sonel'in kullandığı aracın PTS kayıtlarını inceleyince, yanında arkadaşı Umut Altaş ile birlikte gece saatlerinde sosyal yaşam alanlarından uzak, dağlık ve ıssız bölgelerden geçtiğini belirledi.
Gülistan Doku'nun erkek arkadaşı Zeinal Abakarov'un da bazı yazışmaları sildiği, sosyal medya paylaşımlarında ise Gülistan'ın başına bir şey geldiğini bildiği izlenimi verdiği anlaşılırken, kamera kayıtlarının hiç alınmadığı ya da eksik alındığı ve dosyanın karmaşık hale getirilmeye çalışıldığı tespit edildi.
DİKKAT ÇEKEN SIM KART DETAYI: VALİ TESLİM ETMEMİŞ
Bu sırada Gülistan Doku'nun telefonu kayıp olduğu için, annesinin 'birileri ulaşır' diye kendi adına kayıtlı sim kartı yeniden çıkarttığı, ancak kartın Vali Tuncay Sonel tarafından alındığı belirlendi. Sonel'in ise 'Savcılığa teslim edeceğim' dediği kartı teslim etmediği ve Gülistan Doku'nun hesaplarına girilerek müdahalede bulunulduğu anlaşıldı.
Vali Sonel'in ayrıca dönemin bazı kamu görevlilerini Doku ailesini markaja almak için sürekli çevresinde bulundurduğu belirlenirken, ayrıca Mustafa Türkay Sonel'in yakın arkadaşı Umut Altaş'ın olaydan aylar sonra Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku'yu aralıklarla aradığı HTS kayıtlarına yansıdı.
GİZLİ TANIK SEYRİ DEĞİŞTİRDİ
Soruşturma sürerken geçen yıl JASAT'a ulaşan gizli tanık "Şubat", Gülistan Doku'nun olay günü köprü civarından alınarak öldürüldüğünü, cesedinin yerinin de bulunmaması için birden fazla kez değiştirildiğini öne sürdü.
GÖMÜLDÜ DAHA SONRA ÇIKARILDI
Gizli tanığın tarif ettiği bir noktada yer altı arama cihazlarıyla yapılan incelemede de mezar görünümünde bir boşluk tespit edildi. Bu boşluğa bir kişinin gömülüp 1-2 yıl sonra çıkarıldığı, cesetle birlikte bir sırt çantası ve silahın da gömülüp sonra çıkarıldığı anlaşıldı. Bunun üzerine başka noktalarda yeraltı görüntüleme cihazlarıyla arama ve kazı işlemleri yapıldı.
700 SAATLİK MOBESE GÖRÜNTÜSÜ SANİYE SANİYE İZLENDİ
Son olarak 700 saatlik yeni MOBESE görüntülerini de inceleyen JASAT, HTS kayıtları, daraltılmış baz çalışmaları ve yeni teknik raporlar doğrultusunda olay gününü dakika dakika mercek altına aldı.
SORUŞTURMADA 13 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI
Delillerin toplanmasının ardından düzenlenen operasyonda Gülistan Doku'nun erkek arkadaşı Zeinal Abakarov, annesi Cemile Yücer, eski polis olan üvey babası Engin Yücer, Tuncay Sonel'in oğlu Mustafa Türkay Sonel, kamera kayıtlarında da yer alan yakın arkadaşı Uğurcan Açıkgöz, Vali Tuncay Sonel'in koruması Şükrü Eroğlu, vali ve korumasıyla irtibatı olduğu belirlenen eski polis Gökhan Ertok, Ferhat Güven, o dönem Tunceli İl Özel İdaresi'nde çalışan Erdoğan Elaldı, Munzur Üniversitesi kamera sorumluları Savaş Gültürk ve Süleyman Önal ile Umut Altaş'ın babası Celal Altaş ve Nurşen Arıkan gözaltına alındı. Amerika'da olduğu belirlenen Umut Altaş hakkında ise kırmızı bülten çıkarmak için çalışmalara başlandı.