Antalya Diplomasi Forumu'nda konuşan Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 14 yıllık savaşın ardından önceliklerinin kalkınma olduğunu belirterek, "Suriye, krizden çıkıp tarihî bir fırsata dönüşmüştür." dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtlayarak gündeme dair kritik değerlendirmelerde bulundu.

Suriye’nin mevcut durumuna ve gelecek vizyonuna ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Şara, "14 yıl süren savaşın ardından Suriye’nin önceliği kalkınma ve yeniden inşa olmuştur. Ancak İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları ve bazı bölgeleri işgal etmesi, bu süreci zorlaştırmaktadır. Buna rağmen Suriye yönetimi diplomatik yolları tercih ederek uluslararası toplumdan destek almaya çalışmaktadır. Amaç, yeni bir çatışma ortamına girilmeden istikrarı sağlamaktır." ifadesini kullandı.

İSRAİL’İN VARLIK ISRARI BÖLGESEL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDİYOR

İsrail’in bölgedeki faaliyetlerinin sadece Suriye’yi değil, tüm komşu coğrafyayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Şara, şöyle devam etti:

"İsrail’in Suriye topraklarındaki varlık ısrarı ve Lübnan’daki saldırılar, bölgesel güvenliği tehdit etmektedir. Özellikle Lübnan’ın bu ölçekte bir çatışmayı kaldırabilecek durumda olmadığı açıktır. Bu durum, sadece Suriye için değil tüm bölge için ciddi bir risk oluşturmaktadır."

ÜLKE İÇİNDE BÜTÜNLEŞME SÜRECİ HIZ KAZANDI

Suriye’nin iç istikrarını sağlamak adına atılan adımlara dikkat çeken Ahmed Şara, muhalif güçlerin birleştirilmesi ve SDG ile devlet arasındaki entegrasyon süreçlerine değinerek şu bilgileri verdi:

"Suriye’de iç istikrar açısından önemli adımlar atılmıştır. Daha önce parçalı olan muhalif güçler birleştirilmiş, ayrıca SDG ile devlet arasında entegrasyon süreci başlatılmıştır. Kuzeydoğu Suriye’deki son yabancı askeri üssün de kapatılmasıyla birlikte ülke içinde bütünleşme süreci hız kazanmıştır. Bu gelişmeler, Suriye’nin istikrarı açısından önemli bir başarı olarak değerlendirilmektedir."

UKRAYNA İLE TARIM VE ENERJİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

Suriye’nin yeniden yapılanma döneminde uluslararası iş birliklerine açık olduğunu ifade eden Şara, Ukrayna ile olan tarihsel ilişkilere vurgu yaptı:

"Suriye ile Ukrayna arasında da özellikle tarım ve enerji alanlarında tarihsel bir iş birliği bulunmaktadır. Ukrayna’nın tarımsal üretim ve tarım teknolojilerindeki tecrübesi, Suriye’nin yeniden yapılanma sürecinde önemli katkılar sağlayabilir. Bu kapsamda Suriye’de, temel gıda ürünlerinin yeniden ihracatı için lojistik merkezler kurulması planlanmaktadır."

TÜRKİYE'NİN BÖLGESEL VE KÜRESEL ROLÜ

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı diplomatik organizasyonların önemine işaret eden Suriye Cumhurbaşkanı Şara, Türkiye ile olan ilişkilere dair şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye’nin düzenlediği uluslararası konferanslar da bölgesel ve küresel istikrara katkı sunmaktadır. Türkiye’nin artan bölgesel ve küresel rolü, Suriye ile olan iş birliğini daha da önemli hale getirmektedir."

Suriye'nin artık bir kriz ülkesi olmadığını, aksine istikrar, kalkınma ve yeniden inşa için büyük fırsatlar barındırdığını belirten Şara, "Dünya için mesaj nettir: Suriye, krizden çıkıp tarihî bir fırsata dönüşmüştür." diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek