Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye'nin nüfus sorununa karşı uyarılarda bulunarak, dünyadaki silahlanma yarışına dikkat çekti ve genç nüfusu artırmak için üç aşamalı eylem planı önerdi.
Afyoncu, CNN Türk ekranlarında katıldığı programda Türkiye'nin demografik yapısı, düşen doğum oranları ve küresel güvenlik tehditleri üzerine çarpıcı açıklamalarda bulundu. Nüfusun toparlanma ihtimalini düşük gördüğünü belirten Afyoncu, "Bunun sebebi şu; nüfus kırsalda artar. Türkiye maalesef aşırı şehirleşmiş bir ülke oldu. Düşme hızını 1.8'e çıkarabilirsek en azından biraz azaltabiliriz." dedi.
"TOKİ EV DAĞITIRKEN EN AZ ÜÇ ÇOCUKLU AİLELERE VERSİN"
Nüfus artışını sağlamak için teşvik sisteminin kuvvetlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Afyoncu, Kazakistan ve Kırgızistan'da belli sayıda çocuğu olan kadınlara emeklilik maaşı bağlandığını hatırlatarak şunları kaydetti: "Türkiye'de de yapılsın. Bakın TOKİ'nin evi veriliyor değil mi? Bana göre TOKİ ev dağıtırken en az üç çocuklu ailelere dağıtsın öncelikle. Veya diyelim araba alacak, belli sayıda çocuğu olanın ÖTV'sini, KDV'sini almasın. Veya üç çocuğu olan kadının evde oturarak emeklilik hakkı gelsin. Bunlar yapılabilir, yapılması da lazım."
Eskiden boşanmaları büyük ailelerin engellediğini anlatan Afyoncu, "Eskiden Tokat'ta evler, üç ev bir arada bir avludaydı. Sadece anne, baba, dede değil; teyze, hala aynı birlikte yaşıyordu. Çocuğa birisi bakabiliyordu, aile yardımlaşması vardı. Daha sonra çekirdek aile ön plana çıktı, şehirleşmeyle birlikte arttı." ifadelerini kullandı. Günümüzde çocuk sahibi olmak istemeyenlerin en büyük probleminin kreş ve okul gibi eğitim masrafları olduğuna dikkat çeken Afyoncu, bazı kişilerin de kendi konforları için çocuk istemediğini dile getirdi.
"DÜNYA BÜYÜK BİR ÇATIŞMAYA, KAOSA GİRİYOR"
Avrupa'daki yaşlanan nüfus problemine değinen ve Almanya'nın Üsküdar'dan, Bosna'dan berber götürmek zorunda kaldığını belirten Afyoncu, küresel çapta yaşanabilecek krizlere "Dünya büyük bir çatışmaya, kaosa giriyor." sözleriyle işaret etti. Tarihçi kimliğiyle geçmişe baktığında Birinci ve İkinci Dünya Savaşı öncesindeki aşırı silahlanmanın bir benzerinin bugün de yaşandığını vurgulayan Afyoncu, "Çelik üretimi artıyor, silah üretimi artıyor, bir sürü artıyor. Şu anda da aynısı var. İnsanlar bu silahları evde dursun diye, orduda saklamak için yapmıyorlar. Dünya büyük bir kaosa gittiği dönemde mutlaka bu genç nüfusu artıracak tedbirler almamız lazım." diye konuştu.
"ASİMİLE OLACAK TÜRKLERİ GETİRMEMİZ LAZIM"
Türkiye Cumhuriyeti'nin devam edebilmesi için genç nüfusa sahip olması gerektiğini belirten Afyoncu, farklı ülkelerden gelen göçmenlerin ırkçılığı yükselttiğini ve çatışmalara sebebiyet verdiğini ifade etti. Kuzey Avrupa ülkelerinin göçmenler tarafından ele geçirileceğini savunan Afyoncu, Türkiye'nin kendi soydaşlarına yönelmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Bugün dünyada 250 milyon civarında Türk var. Bunun 85 milyonu Türkiye'de. Devlet olan yerlerdeki Türklerin getirilmesi doğru bir şey değil, olmaması da lazım. Ama 3 bin, 5 bin, 100 bin, 200 bin onlarca ülkede dağılmış Türk var. Avrupa'dan bizim farkımız, aynı etnik kökene sahip soydaşlarımız var. Bunların kullanılması lazım, bu bir şans. Orada kalmalarının artık uzun vadede asimile olmalarına yol açacak Türkleri tespit edip getirmemiz lazım."
GENÇ NÜFUSU ARTIRMAK İÇİN ÜÇ MADDELİK PLAN
Konuşmasının sonunda genç nüfusu artırmak ve demografik yapıyı korumak için atılması gereken adımları sıralayan Prof. Dr. Afyoncu, eylem planını şu sözlerle özetledi:
"Birincisi, devletimizin aldığı teşviklerin artırılarak devam etmesidir.
İkincisi, eğitim sisteminin yeni baştan gözden geçirilmesidir.
Üçüncüsü de dışarıdaki Türk soydaşlarımızdan varlığını devam ettiremeyecek olanları, asimile olmalarına yol açacak Türkleri tespit edip getirmemiz lazım."
-
Cem
04.05.2026
13:06
2015-2019 yılları arasında 6284 sayılı Kanun kapsamında evden uzaklaştırılan erkek sayısı. 1.973.000. Ondan sonra yok kreş yap, yok toki ev versin.. Erkekler bunu görmüyor mu.
Beğen
/ 3 kişi beğenmiş
-
Erdem
04.05.2026
10:45
Doğru gözüken bir önerme ama dikkatli bakıldığında taşıma suyla değirmen dönmez malesef bir yerde yerli demografiye adapte olacaklar 2 nesil sonra , esas sorun hayata atılma maliyetidir ki bu düşük olan afrikada doğum oranı yüksektir
Beğen
-
Cemal K.
04.05.2026
10:17
Kimse kusura bakmasın. Ben kendi görüşümü yazacam. Beğenmeyen eleştirisini kendine saklasın. Eşi çalışmayan erkeğin maaşını artırın, kadınları sınırlı mesleklerde istihdam edin. Bir evde karı koca ikisi birden çalışıyorsa çocuklara bakacak kimse kalmıyor. Yabancı birine kendi çocuğunu emanet etmek kolay bir karar değil. Ayrıca bunun maddi manevi maliyetleri. çocuğun güvenliği endişesi de cabası.
Beğen
/ 18 kişi beğenmiş
-
ahmet faik kara
04.05.2026
08:22
çalışan kadınları teşvik ederek buhale geldik çalışmak kolayda ev hanımı olmak zor ev hanımlarına teşvik verseniz hangi kurum veriyor bilmiyorum ama okurumdakı memurlar anlaşılan aile teşfik planlamasından anladıkları yok yada kasti davranıyolar
Beğen
/ 6 kişi beğenmiş
-
Ebubekir
03.05.2026
22:37
Toparlanmak için ALLAH'u tealaya yönelmemiz lazım.
O zaman zina gider
Bereket gelir
Stresli hayat
Kişileri yalnızlığa iletişimsizliğe itiyor
İmana yönelmemiz lazım
Başka türlü düzelmez
Beğen
/ 16 kişi beğenmiş
Daha fazla yorum görüntüle