Türkiye'nin insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, henüz envantere girmeden Endonezya Hava Kuvvetlerine ihraç edilerek önemli bir başarıya imza attı. Toplamda 12 adetlik bir filoyu kapsayan ve 2028 yılından itibaren Endonezya semalarında görev yapması planlanan anlaşmayı değerlendiren Haber 7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçler, modern harp sahasının artık insansız sistemler üzerine inşa edildiğini vurguladı.
Endonezya'nın tercihini değerlendiren Dr. Güçler, "Endonezya'yı tebrik ediyorum. Dünyanın en iyisini seçmişler. Zaten dünyanın en iyisi olduğu için Kızılelma'yı seçiyorlar." dedi.
"İLK BAŞTA 12 PAKET, 48 ADEDE KADAR YÜKSELECEK"
Kızılelma'nın ihracat sürecine ilişkin ulaştıkları bilgileri paylaşan Güçler, imzaların atıldığını belirterek, "İlk başta 12 paket, daha sonra bu muhtemelen 48 adet Kızılelma'ya kadar yükselecek. Aldığımız bilgi bu. İmzalar atıldı diye duyduk. Tabii hayırlı olsun öncelikle." ifadelerini kullandı.
"İNSAN AKLININ ÖTESİNDE KARAR VEREBİLME YETENEĞİNE SAHİP"
Kızılelma'nın insansız, robotik ve yapay zeka temelli bir sistem olarak dünyada en üst seviyede bulunduğunun altını çizen Dr. Güçler, uçağın teknik kapasitesine şu sözlerle işaret etti:
"Yaklaşık 10 ton ağırlığında, 1500 kilogram, 2000 kilogramlık bir kaldırma kapasitesi var. Üzerindeki füzelere baktığınız zaman hakikaten çok önemli. Menzil olarak çok etkili ve feda edilebilir. Ama insan aklının muharebe şartlarındaki hızının ötesinde karar verebilme yeteneğine sahip. Yani bunlar sadece bir SİHA değil, aynı zamanda yapay zeka temelli olarak kendi kendilerine karar verebilen, kendi aralarında haberleşebilen, hedefi tespit ediyor ve görev taksimi yapıp hangi önceliklerle vurabileceğini yapabilen gerçekten çok önemli bir silah sistemi."
"DÜNYANIN İLGİSİ ENDONEZYA'YLA SINIRLI KALMAYACAK"
Türk savunma sanayisi ürünlerine yönelik küresel talebin artarak devam ettiğini anlatan Güçler, başka ülkelerle de görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.
SAHA 2026 fuarının bu ihracat başarılarındaki rolüne dikkat çeken Güçler, şunları kaydetti:
"Hal böyle olunca da dünyanın ilgisi bence sadece Endonezya'yla sınırlı kalmayacak. Daha başka ülkeler de aldığımız bilgiler bu görüşmeleri başta Kızılelma olmak üzere çeşitli Türkiye'nin üretmiş olduğu silah sistemlerini alma noktasında gerçekten çok önemli bir talep var. Dünyanın ilgisi şu an Türk savunma sanayi ürünlerinde. Zaten bu SAHA 2026 fuarlarının da en güzel özelliği bu. Doğrudan alıcıyla üreticiyi, yani Türk savunma firmalarını bir araya getiriyor ve yerinde görerek Kızılelma örneğinde olduğu gibi Türk ürünlerine olan rağbet karşılık buluyor."
-
Bumerang
07.05.2026
08:06
TSK envaterine girmeden ihracat yapmanın ne demek olduğunu anlamayan bunun ne demek olduğunu biliyor musun?
Beğen
/ 1 kişi beğenmiş
-
Murat
06.05.2026
19:44
Gazabında boğul yalancı. Memleketin her güzel çalışmasına Kulp takmayı marifet sayan densiz. Kızılelma alanında bu seviyeye ulaşan ilk uçak. Neredeymiş binlercesi.
Beğen
/ 6 kişi beğenmiş
-
Mikail
06.05.2026
18:58
Sağa bakan heykel değil ama olsun napalım )))
Beğen
/ 7 kişi beğenmiş
-
Ali
06.05.2026
18:43
Hangi yabancı ülkede binlerce varmış acaba? Amerika yaptı daha radarı yok :)))
Beğen
/ 2 kişi beğenmiş
-
Osm
06.05.2026
18:37
Biz ne zaman Tsk ya teslim ettikte endonezya kaldı şaka gibiyiz
Beğen
/ 1 kişi beğenmiş
Daha fazla yorum görüntüle