Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Özbekistan tarafından Türkistan'da inşa edilen 5 bin kişilik dev cami külliyesinde incelemelerde bulundu. Eser, iki ülkenin dostluk nişanesi olarak görülüyor.

Bölge basınında yer alan resmi haberlere göre, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, çalışma ziyareti kapsamında geldikleri Türkistan şehrinde tarihi bir ana tanıklık etti. İki lider, Özbekistan tarafından inşa edilen ve şehrin yeni manevi ile mimari merkezi olarak gösterilen devasa cuma camisini yerinde inceledi.

5 BİN KİŞİLİK DEV İBADETHANE

Yedi hektardan fazla bir alana kurulan dev külliye, aynı anda 5 binden fazla cemaati ağırlama kapasitesine sahip. Üç katlı ana binadan oluşan yapıda, her biri 70 metre yüksekliğinde dört minare, devasa bir ana ibadet salonu ve geleneksel eyvanlar bulunuyor.

İslam ve Doğu mimarisinin en seçkin örneklerini barındıran camide, milli motifler ve şark usulü kubbeler modern inşaat teknolojileriyle harmanlandı. İç mekan tasarımında ise İslam hat sanatı ve nakkaşlık geleneğinin incelikleri göze çarpıyor. Sadece bir ibadethane değil, aynı zamanda dev bir yaşam alanı olarak tasarlanan projenin etrafındaki 4,2 hektarlık alanda peyzaj çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Bölgeye yeşil alanlar, yürüyüş yolları, dinlenme tesisleri ve modern aydınlatmalı havuzlar kazandırılıyor.

DOSTLUK VE İTTİFAKIN PARLAK SEMBOLÜ

Yetkililer, bu devasa eserin Özbekistan'ın Kazakistan halkına ve Türkistan sakinlerine bir armağanı olduğunun altını çizerek projenin diplomatik ve kültürel önemini şu sözlerle özetledi:

"Bu cami, iki devlet arasındaki asırlar boyu süren dostluğun, iyi komşuluğun ve sarsılmaz ittifakın en parlak sembolüdür."

Liderlerin bölgedeki tarihi ziyareti, okunan Kur'an-ı Kerim tilaveti ve her iki ülke halkının barış ile refahı için edilen dualarla son buldu.

Yorumlar 4 Yorum Var
  • Ehli sünnet 15.05.2026 16:23
    masallah ne güzel eser
  • Salim 15.05.2026 16:12
    Caminin açılışındasınız yinede içeride sandalyede oturuyorsunuz ne kadar bu işlere yatkın olduğunuz belli oluyor liderler olarak.
  • Sebahattin 15.05.2026 16:10
    Maşaallah. Allah daim etsin. Çok sevindim.
  • Türkistan 15.05.2026 16:07
    Hay masAllah, Rabbim müslüman Turan birligin kurulmasini nasip etsin, bu parcalanmis Milleti birlestirsin, ab bile onca ayri irka sahip olmasina ragmen birlesebiliyor, bizde niye olmasin