Türkiye, Pakistan, Mısır ve Suudi Arabistan'ın yeni stratejik ittifak girişimi, güç bloklarında paniğe yol açtı. Hint televizyonunda yayınlanan bir haberde, Türkiye ve Çin açıkça hedef alınarak BrahMos füzeleri üzerinden tehditler savruldu.
ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a karşı başlattığı ve Körfez bölgesinde istikrarsızlığı derinleştiren çatışma ortamı, küresel jeopolitikte yeni fay hatları oluşturmaya devam ediyor. Bu süreçte Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve Mısır'ın mevcut güvenlik düzenlemelerini terk etmeden, daha esnek ve paralel bir stratejik ittifak ağı inşa etme girişimi, Asya-Pasifik hattındaki güç bloklarında ciddi bir rahatsızlık yarattı. Söz konusu dörtlü koalisyonun yarattığı diplomatik sarsıntı, Hindistan medyasına Türkiye ve Çin'i hedef alan açık tehditler olarak yansıdı.
Hindistan'da yayın yapan bir televizyon kanalında, Yeni Delhi yönetiminin Mach 2.8 hıza ulaşabilen ve 400 kilometre menzilli BrahMos süpersonik füzeleri üzerinden yürüttüğü silah diplomasisi ele alınırken, Türkiye ve Çin'e yönelik tehditkar ifadeler kullanıldı. Sindoor Operasyonu'nun ardından birçok ülkenin BrahMos füzelerini tedarik etmek için sıraya girdiğini belirten Hint haber sunucusu, "Hindistan'ın Çin ve Türkiye'ye karşı 'yüz hafif darbeye bedel tek bir ağır darbe' stratejisinin nasıl balyoz etkisi yarattığını ele alacağız. Bu tek ama güçlü hamleyle hem Çin'in hem de Türkiye'nin nasıl sarsıldığı ortada." dedi.
"TÜRKİYE VE ÇİN PAKİSTAN'A SİLAH YIĞIYOR"
Haberde, Türkiye ve Çin'in Pakistan ile geliştirdiği askeri ilişkilerin Hindistan'ı çevreleme amacı taşıdığı iddia edilirken, Yeni Delhi'nin bu hamleleri tersine çevirdiği öne sürüldü. Başkan Erdoğan ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Pakistan'a silah sağladığını anlatan Hint sunucu çarpıcı açıklamalarda bulunarak, "Türkiye, Müslüman Kardeşliği adına Pakistan'a silah satarken; Çin ise Pakistan'ı ön cepheye sürerek Hindistan ile savaşabilmek amacıyla Yeni Delhi'ye karşı İslamabad'ı güçlendiriyordu. Ancak Cinping, Modi'yi okumakta büyük bir hata yaptı. Bu iki ülkenin Hindistan'a karşı yürüttüğü stratejiyi, Hindistan şimdi bizzat onlara karşı kullanıyor. Bunun sonucunda Çin'den Türkiye'ye kadar uzanan hatta büyük bir telaş yaşanıyor." ifadelerini kullandı. Bu ifadeler, Türkiye'nin Pakistan ve diğer bölge ülkeleriyle kurduğu esnek ittifak modelinin, Hindistan'ın bölgesel hegemonya planlarında yarattığı derin endişeyi gözler önüne serdi.
"DÜŞMAN ÜLKELER MENZİLİMİZDE"
Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Küresel Güney'de Kıbrıs'tan Vietnam'a kadar uzanan coğrafyada Hindistan karşıtı ülkelerin hamlelerini tersine çevirdiğini savunan sunucu, Yeni Delhi'nin silah ihracatındaki artışa dikkat çekti. 2014 öncesinde savunma ihracatı 105,03 milyon ABD Doları seviyesinde olan Hindistan'ın bugün 4,2 milyar dolarlık rekor bir ihracata ulaştığının altını çizen sunucu konuya, "Dikkat ederseniz Vietnam Hindistan ile BrahMos anlaşmasını tamamlarken, Endonezya da benzer bir anlaşmaya imza atmak üzere. Öte yandan Kıbrıs da Hindistan'dan BrahMos füzeleri tedarik etmeye karar vermiş durumda ve Yunanistan'ın da Kıbrıs üzerinden BrahMos alabileceği değerlendiriliyor. Oysa Filipinler, Hindistan'ın BrahMos füzelerini daha iki yıl önce konuşlandırmıştı bile. Kısacası, Hindistan'ın hasım ülkelerinin her yönden nasıl BrahMos menziline girdiğini bir düşünün." sözleriyle işaret etti. Özellikle Kıbrıs ve Yunanistan vurgusu, Hindistan'ın Doğu Akdeniz'deki dengelere müdahil olarak Türkiye'yi güneyden çevreleme niyetini açıkça ortaya koydu.
"ÖYLE BİR ATEŞLEYECEĞİZ Kİ, YERYÜZÜNDEN SİLİNECEKLER"
Televizyon programında yayınlanan bir fragmanda ise Hintli bir siyasetçinin kullandığı aşırı uçtaki ifadeler, ülkedeki militarist tırmanışın boyutlarını gösteriyor: "Artık kendi BrahMos füzelerimizi üreteceğiz ve öyle bir ateşleyeceğiz ki, düşmanın yeryüzündeki varlığı tamamen silinecek."