Yunanistan'da yayın yapan Bluesky kanalı muhabiri İoannis Theodoratos, Türkiye'nin Mavi Vatan doktrinini hedef alarak, Doğu Akdeniz'de Ankara'ya karşı ABD, Fransa ve İsrail'in de dahil olacağı bir güvenlik paktı kurulmasını talep etti.
Yunanistan'da yayın yapan Bluesky kanalının muhabiri İoannis Theodoratos, Türkiye'nin Mavi Vatan doktrinini, Adalar Denizi'ndeki haklarını koruma girişimlerini ve Doğu Akdeniz'deki stratejik adımlarını hedef alan provokatif açıklamalarda bulundu.
AKLINCA Tİ'YE ALDI: TÜRKİYE GİDİP ÇAY İÇSİN SAKİNLEŞİR
Jeopolitik konjonktürde fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini savunan Theodoratos, Türkiye'nin atılacak adımlara öfkeleneceğini iddia ederek, "Türkiye sinirlenecek mi? Gidip bir çay içsinler, sakinleşirler." dedi.
"TÜRKİYE İLE ÇATIŞMANIN ZAMANINI BİZ BELİRLEMELİYİZ"
Türkiye ile yaşanacak olası bir gerilime dair skandal senaryolar üreten Yunan muhabir, "Türkiye ile çatışma yaşanacak, bu bir gerçek ve kesinlikle olacak. Ancak zamanı ve yeri biz belirlemeliyiz, onlar değil. Bu çok temel bir farktır." ifadelerini kullandı.
Yunanistan'ın bir deniz gücü olduğuna ve Kıbrıs'ın da bu deniz coğrafyasının bir parçası olduğuna işaret eden Theodoratos, ABD, Fransa ve İsrail'i bölgedeki diğer deniz güçleri olarak sıraladı.
"TÜRKİYE'NİN DENİZ GÜCÜNÜ KİLİTLEMELİYİZ"
Türkiye'nin de yükselen bir deniz gücü olduğunun altını çizen Theodoratos, konuya "Kıbrıs, Meis, Rodos, Oniki Adalar, Girit, Ege, Zürafa, Semadirek ve Taşoz'dan Kıbrıs'a kadar olan hatta Türkiye'nin revizyonist deniz gücünü kilitlemeliyiz." sözleriyle işaret etti.
Bölgede Türkiye'ye karşı yeni bir cephe oluşturulması gerektiğini anlatan Yunan muhabir, "ABD, Fransa, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail ile birlikte Doğu Akdeniz için yeni bir güvenlik anlaşması oluşturulmalı. Bu ittifaka daha sonra Mısır ve Lübnan da dahil edilebilir." diye konuştu.
"TÜRK ASKERİ ÇEKİLMEDEN KIBRIS ÇÖZÜLMEZ"
Türkiye'nin yavru vatan Kıbrıs davasına karşı da Ankara'yı hedef alan Theodoratos, "Kıbrıs sorunu ancak Türk askeri adadan çekildiğinde çözülür. Bunun da iki yolu var: Ya savaşarak çekilecekler ya da büyük bir ekonomik çöküşün ardından kendi istekleriyle ayrılacaklar. Bunun dışında bir çözüm yok." dedi.
Doğu Akdeniz'deki harekat alanının Mısır kıyılarından başlayarak Antalya ve Adana'ya kadar uzandığını belirten Theodoratos, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin silahlanması için acil finansmana ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, "Bu gücü finanse etmek için ya ABD'den Camp David anlaşmasındaki gibi bir fon sağlanmalı ya da Yunanistan ve Kıbrıs'taki doğal gaz yatakları kullanılmalı. Barış ancak güçlü olursak masada sağlanır." ifadelerini kullandı.