NATO Zirvesi öncesinde Türkiye ile Fransa arasında savunma ve güvenlik alanında yeni bir iş birliği sürecinin başladığı öne sürüldü. Diplomatik kaynaklara göre, Avrupa'nın değişen güvenlik dengeleri ve ABD ile yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle Paris yönetimi Ankara ile ilişkilerini güçlendirmeye yönelirken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un SAMP/T hava savunma sistemi konusunda Türkiye’nin ortak üretim ve teknoloji transferi taleplerinin değerlendirilmesi için ilgili kurumlara talimat verdiği iddia edildi.

İngiliz ve Fransız basınında yer alan değerlendirmelerde, iki ülkenin son dönemde Suriye, Lübnan ve bölgesel güvenlik meselelerinde daha yakın bir diyalog geliştirdiği belirtilirken, Fransa’nın Türkiye’yi Avrupa güvenlik mimarisinin önemli aktörlerinden biri olarak gördüğü ifade edildi. Fransa’nın eski Washington Büyükelçisi Gerard Araud da Türkiye’nin Ukrayna savaşındaki denge politikası ve artan askeri kapasitesinin Paris’te dikkatle takip edildiğini söyledi.

Yakınlaşmanın savunma sanayisine de yansıdığı belirtilirken, Ankara’nın SAMP/T tedariki için yürüttüğü görüşmelerin hız kazandığı, Fransız yetkililerin son dönemde Türkiye’ye üst düzey ziyaretler gerçekleştirdiği kaydedildi. Ayrıca Fransız şirketi Safran ile Baykar arasındaki iş birliğinin genişletilmesi, helikopter ve savaş gemisi projelerinde ortak çalışmalar yapılması ihtimali de iki ülke arasındaki stratejik temasların yeni boyutları arasında gösteriliyor.

Yorumlar 0 Yorum Var