Afrika ülkesi Mali'de sular durulmuyor. Ukrayna savaşında onlarca hava aracını kaybeden Rusya, bu kez Afrika çöllerinde darbe aldı. Fransızca kısaltması FLA olan Tuareg isyancıları (Azavad Kurtuluş Cephesi), kuzeydeki Gao kenti yakınlarında askeri bir konvoy etrafında yaşanan sıcak temas sırasında Rusya'nın Afrika Kolordusu tarafından kullanılan Sovyet yapımı Mi-24P tipi bir saldırı helikopterini düşürdüğünü duyurdu.

"BÜYÜK KAYIPLAR VERDİRDİK"

Ne Rus ne de Mali hükümet kaynakları bu kaybı henüz doğrulamadı. Ancak helikopterin düşürüldüğü iddiası, FLA'nın Gao'dan çekilen bir Rus askeri konvoyunu püskürttüğünü belirttiği daha geniş çaplı bir açıklamayla aynı döneme denk geldi. Örgüt, geri çekilmeden önce Rus güçlerine ağır kayıplar verdirdiklerini öne sürdü.

ÇÖLDE TERK EDİLMİŞ RUS TEÇHİZATLARI

Sahel bölgesindeki çatışmaları yakından takip eden açık kaynak analisti Paweł Wójcik, sahadaki durumu değerlendirerek yaşananların ciddiyetine dikkat çekti. Wójcik, incelediği verilere dayanarak kayıpların oldukça büyük göründüğünü belirterek "Bu son çatışma dalgasının ardından, çölün dört bir yanına saçılmış ve terk edilmiş Rus askeri teçhizatları yeniden ortaya çıktı. İncelediğimiz sahadaki verilere dayanarak, Rus güçlerinin kayıplarının oldukça büyük boyutlarda olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz." dedi.

Kuzey Mali'deki savaş alanı durumu 2026 yılı boyunca defalarca ve öngörülemez bir şekilde değiştiği için, uzmanlar Anefis kasabasında bundan sonra ne olacağına dair tahminlerin kesin bir sonuçtan ziyade spekülasyon olarak değerlendirilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Yorumlar 0 Yorum Var