Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Ürdün Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Ayman Safadi ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, "Azerbaycan ile Ürdün'ün, kardeş Türkiye ile birlikte ortak projeler gerçekleştirme potansiyeli bulunmaktadır" dedi.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye gelen Safadi, temasları kapsamında Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüştü. Bakanlar, ikili ve heyetler arası görüşmelerde, iki ülke arasındaki ilişkiler, küresel ve bölgesel konular ile ilgili görüş alışverişinde bulundu. Görüşme sonrasında bakanlar, ortak basın toplantısı düzenledi.
"BU İSTİKRARIN KORUNMASI ÖNEMLİ"
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, yaptığı açıklamada görüşmeleri zamanı bölgesel güvenlik konuları ile ilgili konuştuklarını ifade ederek "Bu bağlamda, bölgemizde yakından gözlemlenen süreçler, son zamanlarda meydana gelen çatışmalar ve gerilimler elbette çok ciddi bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu konularda da görüş alışverişinde bulunuldu. Mevcut durum, birkaç hafta önceki durumla özellikle de İran çevresinde yaşanan ve askeri çatışmanın en yoğun safhasıyla kıyaslandığında şu anda daha istikrarlı bir görünüm arz etmektedir. Ancak, bu istikrarın korunmasının önemi ve meselelerin yalnızca siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği bir kez daha vurgulandı. Hem Ürdün hem de Azerbaycan bu durumun diplomatik yollarla çözülmesini her şekilde destekliyor ve bu yönde çaba göstermeye devam edecektir" dedi.
"TÜRKİYE İLE ORTAK PROJELER GERÇEKLEŞTİRME POTANSİYELİ BULUNMAKTADIR"
Azerbaycan'ın, Hazar Havzası'ndan enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılması yönünde çok büyük projeler hayata geçirmekte olduğunu belirten Bayramov, "Doğal gaz ve petrol boru hatları ülkemizin katılımıyla inşa edilmiştir. Ayrıca, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının genişletilmesi de Gürcistan ve Türkiye üzerinden gerçekleştirilen projeler arasındadır. Aynı zamanda yeni bölgesel ortam bağlamında Orta Doğu ülkeleri ile Akdeniz Havzası ve çevresindeki ülkeler de yeni ulaşım güzergahlarını geliştirmektedir. Ürdün'ün Türkiye yönünde bir dizi projenin hayata geçirilmesi kapsamında şu anda çalışmalar ve hazırlıklar sürmektedir. Azerbaycan ile Ürdün'ün, kardeş Türkiye ile birlikte ortak projeler gerçekleştirme potansiyeli bulunmaktadır. Geleneksel olarak Azerbaycan'ın enerji kaynaklarının, başlıca ihraç coğrafyası Gürcistan, Türkiye ve Avrupa ülkeleri olmuştur. Ancak geçen yıldan itibaren Azerbaycan, Suriye'ye de doğal gaz ihracatına başlamıştır. Bu da, Azerbaycan'ın enerji kaynaklarının doğrudan Ürdün'ün sınır komşusu olan bir ülkeye ulaştığı anlamına gelmektedir. Azerbaycan bu projeleri orada hayata geçirmektedir ve biz bu alanda da Ürdün ile Azerbaycan arasındaki iş birliği açısından büyük perspektiflerin bulunduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.