15 Temmuz Darbe Girişimi'nin üzerinden 10 yıl geçti, o karanlık gecede yaşananlar ise hala hafızalarda taze. Mukaddesatını çiğnetmemek için o gece canlarını feda eden şehitlerimizi ve yaralanan gazilerimizi saygıyla anıyoruz.

KÖPRÜDE NELER YAŞANDI?

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylar, 143 şüpheli asker hakkında hazırlanan iddianamede ayrıntılarıyla ele alındı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü kontrol altına almak için Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'ndan saat 21.23'te hareket eden şüphelilerden oluşan askeri birliğin, 21.52'de ulaştıkları köprüde trafiği kapattığı, vatandaşların üzerine silah ve topla ateş ettiği, 8 saat 23 dakika sonra 06.15'te de teslim olduğu anlatıldı.

TSK'da yuvalanan FETÖ mensubu şüphelilerin, darbe kalkışması esnasında İstanbul'daki stratejik öneme sahip kurum ve kuruluşları hedef aldıkları anlatılan iddianamede, yapılan toplantılarda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü ele geçirerek İstanbul trafiğini kontrol altında tutulması görevinin Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'na verildiği, 2. Zırhlı Komutanlığı'nın da bu birliğe takviye olması yönünde karar alındığı kaydedildi.

Olay günü mesai bitimine doğru 2. Zırhlı Komutanlığı'ndan 4 askeri Unimog aracın şoförleriyle darbe girişiminde kullanılmak üzere Kuleli Askeri Lisesi'ne sevk edildiği aktarılan iddianamede, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş istikametini kapatma ve köprüyü kontrol altına alma görevinin de Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı 2.Tabur Komutanı şüpheli eski Yarbay Turgay Ödemiş'e verildiği belirtildi.

İddianamede, Ödemiş'in emir ve komutasındaki şüpheliler Binbaşı Ahmet Taştan ve Astsubay İbrahim Gül ile 46 askeri personelin Kuleli Askeri Lisesi'nden saat 21.23'te çıktığı anlatılarak, askerlerin köprünün Anadolu'dan Avrupa'ya geçişini kapattıkları aktarıldı.

VATANDAŞLAR SAAT 00.40'TAN SONRA KÖPRÜYE GELDİ

İddianamede, darbe girişimine karşı tepki göstermek amacıyla saat 00.40 ve sonrasında Boğaziçi Köprüsü'ne gelen çok sayıda vatandaşın, kolluk görevlileriyle tank ve zırhlı araçların bulunduğu yere ulaştıkları, saat 01.05 sıralarında darbeye tepki göstermek üzere hem Avrupa ve Anadolu ayağında toplanan halktan bir kısmının da tank ve zırhlı araçların bulundukları yere doğru ilerledikleri ifade edildi.

Ödemiş ve Ahmet Taştan'ın "ateş edilmesi" yönündeki emirlerine uyarak havaya, yere ve vatandaşların üzerine doğru ateş edildiği anlatılan iddianamede, Emniyet Müdürü Çalışkan'ın gişeler civarında toplanan vatandaşların arasına karışıp, resmi aracın üzerine çıkarak galeyana gelen vatandaşlara yönelik konuşma yapıp sükunete davet ettiği belirtildi.

MUSTAFA ÇALIŞKAN VE VATANDAŞLAR ÜZERİLERİNE YÜRÜDÜ

İddianamede, saat 01.27 sıralarında Çalışkan ve vatandaşların şüphelilere doğru yürümeye başladıkları, şüphelilerin yoğun şekilde ateş etmesi sonucu birçok vatandaşın şehit olduğu ve yaralandığı aktarılarak, bu sırada Çalışkan'ın yakın koruması Münür Alkan'ın şehit edildiği, koruma amiri olan Mehmet Omay'ın ve Özel Kalem Müdürü Özgür Taşdemir'ın yaralandığı kaydedildi.

"ŞEHİT OLMAK İÇİN EMİRLERİNİZİ BEKLERİZ MÜDÜRÜM"

15 Temmuz gecesi İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın telsiz konuşmasında "Hiç kimse bulundukları yeri terk etmeyecek" emri üzerine Türk Polisi: "Şehit olmak için emirlerinizi bekleriz müdürüm" ifadeleri hafızalara kazındı.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • AÇIK ve NET 15.07.2026 16:38
    15 Temmuz'u UNUTMADIK. UNUTMAYACAĞIZ ve UNUTTURMAYACAĞIZ.
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek