Filipinler'deki Taal Yanardağı'nın 600 metrelik patlaması nadir bir tsunami dalgası oluşturdu. Taal Yanardağı'nın krater gölünde nadir görülen bir tsunamiye yol açan ve yeni tehlike uyarılarını tetikleyen son patlamasının görüntüleri paylaşıldı.
Dün Filipinler'in Batangas kentindeki Taal Yanardağı'nda meydana gelen şiddetli freatomagmatik patlama, bölgede şok dalgaları yarattı ve göl boyunca hızla ilerleyen büyük tsunami dalgaları oluşturdu.
Dramatik olay tam olarak saat 14:29'da gerçek zamanlı olarak ortaya çıktı. Resmi gözlem istasyonları tarafından kaydedilen ve Filipinler Sivil Savunma birimi tarafından yayınlanan çarpıcı görüntüler, ana kraterde meydana gelen devasa ve şiddetli patlamayı gözler önüne serdi.
"KRATERİN 2000 METRE ÜZERİNE YÜKSELEN KÜL JETLERİ"
Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü'ne (PHIVOLCS) göre, "Olay, güneydoğuya sürüklenmeden önce kraterin 2000 metre üzerine yükselen kül jetleri ve buhar açısından zengin dumanlar üretti."
Bu durum, aktif kompleks için devam eden hareketli volkanik olaylar serisinin sonuncusuna işaret ediyor. SURFER Dergisi henüz geçen ay Taal'da benzer bir freatomagmatik olay bildirmişti, ancak bu en son patlama gözle görülür şekilde daha büyük ve çok daha güçlü görünüyordu.