ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye ve Irak Temsilcisi Tom Barrack, Mario Nawfal'ın yayınına konuk oldu. Katıldığı programda bölgesel gelişmeler ve Türkiye'nin rolünü değerlendiren Barrack, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Barrack, Başkan Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin harika iş çıkardığını vurgulayarak "Türkiye yeni ve güçlü bir döneme giriyor, bu da herkesi tedirgin ediyor ama Türkiye için harika bir şey. Biliyorsunuz, sekiz ülkeyle çevrili, dört denizi olan, Arap olmayan, gerçekten işbirlikçi, nazik, sevgi dolu bir İslam ülkesi olarak, bir tarafta Orta Asya, diğer tarafta Hazar Denizi, Akdeniz – coğrafi konumuyla tehditkar bir konumda. Bu yüzden daha sakin kafaların orada olacağını umuyorum. Cumhurbaşkanı, gerginliği azaltmaya çalışarak harika bir iş çıkarıyor." şeklinde konuştu.

"İSRAİL TÜRKİYE'YLE SAVAŞ BAŞLATMAYA YAKLAŞTI VE TRUMP DAHİL BUNU KİMSE GÖRMEDİ"

Barrack, bölgedeki en büyük riskin İsrail'in niyetinden ziyade; İsrail'in ani tavırlarına Türkiye'nin nasıl tepki vereceği olduğunu söyledi. İsrail'in Türkiye sınırına oldukça yakında bulunan Suriye'deki Ebu Zuhur Hava Üssü'nü bombalaması üzerine konuşan Barrack, "Türkiye zaten itidal gösteriyordu. Ancak ordunuz yaklaşan uçakları gördüğünde ve amaçlarını veya niyetlerini bilmediğinde itidal göstermek zorlaşıyor. (Türkiye) Uçakları havalandırmak zorunda kalacaklarını söylemeye başlıyor. Kimse planlamasa da, bölgesel savaşlar böyle başlayabilir." şeklinde konuştu.

Büyükelçi Barrack'a göre, İsrail, Türkiye'nin bir Suriye hava üssüne askeri varlıklarını taşıyabileceğine dair istihbarat aldı. Washington bunu kontrol etti ve bunun olmadığını doğruladı. Yine de İsrail, ne Washington'a ne de Türkiye'ye haber vermeden askeri üssü vurdu. Barrack'a göre tam da bu noktada mesele İsrail-Suriye saldırısından çıktı ve daha tehlikeli bir şeye dönüştü.

"RİSK DEVAM EDİYOR"

İsrail’in neden böyle bir risk alacağı sorulduğunda, Barrack iki teori sundu. Birinci sebep: IDF, Mossad ve siyasi liderlik arasındaki iletişimde bir çöküş var. Diplomasi yetişemeden istihbaratı eyleme dönüştürdü.

İkinci sebep ise İsrail kasıtlı olarak Türkiye'yi test ediyor. İsrailliler Türkleri kışkırtıyor.

Barrack, riskin hala devam ettiğine dair uyarıyor: "Türkiye yeni Suriye’yi inşa etmeye ve güvence altına almaya yardım etmek istiyor; İsrail ise Suriye’nin İran’a saldırma özgürlüğünü asla engelleyememesini sağlamak istiyor. Son derece tehlikeli birkaç an için, bu iki hırs gökyüzünde neredeyse karşı karşıya geldi. Ve bir dahaki sefere, daha soğukkanlı kafalar ilk önce oraya ulaşamayabilir."

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek