Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli turbofan motorlu jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET Teknofest'te görücüye çıktı.Haber 7 ekibi Teknofest'in gözbebeklerinden olan Hürjet'i yerinde inceledi.
KAAN PLOTLARI İÇİN TASARLANDI
Haber 7 muhabiri Yavuz Selvi HÜRJET'i yerinde inceledi "Hürjet KAAN pilotlarımızı yetiştirecek pilotları için tasarlandı. Aynı zamanda hafif taarruzi özellikleri de var. Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Hürkuş 2 envantere girmişti. İşte KAAN pilotları önce Hürkuş'u kullanacak, sonra gördüğünüz bu Hürjet'i kullanacak, daha sonra da KAAN'ı kullanacak. Peki bu ne sağlayacak? Türkiye'nin veya dünyada bir eğitim uçağı yapmanın önemi nedir? KAAN'ın kokpitine ilk oturduğunda yabancılık çekmemesi için Hürkuş, Hürjet ve KAAN gibi bir ekosistem oluşturdu Savunma Sanayii Başkanlığımız tarafından ve 2027 yılında da Hürjet envantere girecek. Geçtiğimiz günlerde de eğitim uçuşları için gerekli planlamalar yapılmıştı, uçuşlarını gerçekleştirmişti. Bunun yanında tabii ki de eğitim konseptindeki yeri çok önemli. Hem KAAN'lar hem F-16'lar Türkiye'nin envanterindeki o yabancı eğitim uçakları yaşlanıyor ve artık Türkiye bunları dışarıdan almayacak. Hürjet'i kullanacak.
HÜR JET EĞİTİM UÇAĞI
Eğitim ucağı olarak tasarlanan Hürjet hafif taarruzi ve yakın hava destek uçağı olarak da görev yapabiliyor. "Yani düşünün ki bir eğitim uçağı üretiyorsunuz, hem eğitim hem de içinde bulundurduğu yedi adet mühimmat sistemi ile aynı zamanda adeta bir F-16 görevi görecek. HGK, LGK, MKE'nin, ASELSAN'ın ürettiği akıllı güdüm kitleri de o bin kilogramlık F-16'lardan atılan bombalar da içinde bulundurduğu yedi adet harici silah sistemiyle, mühimmat sistemiyle birlikte Hürjet'ten ateşlenecek. Böylece aslında mini bir savaş uçağı da diyebiliriz. Hürjet deniz versiyonu da olacak. Yakın zamanda planlanıyor. Özellikle MUGEM, Millî Uçak Gemisi'nde Hürjet'i biz göreceğiz".
-
Adalet
01.10.2026
10:05
Ayrıca hür jetin yeni tasarımla daha hırçın bakışlı kamburum su hattı daha dikey çizgili hatlarıyla kokpitin farklı alaşımlarla kaplanarak daha profesyonel .bir yapıya kavuşması dilekleriyle .ismi.... logosu.. türk .t 16jet. olsun
Beğen
-
Adalet
01.10.2026
09:58
Hür jetin üst cam bölüm hiç estetik durmuyor daraltılarak yada kaplanarak asaletli bir yeni. tasarım şart .
Beğen
-
Polat
01.10.2026
09:00
Ey maşaAllah
Beğen
/ 7 kişi beğenmiş
-
Faruk
01.10.2026
08:34
Olmuşken 3-4 olsun.
Beğen
/ 3 kişi beğenmiş
-
Dede
01.10.2026
08:19
Cif motorlu olsa iyi olurdu iyiyim ocağı can almasın acemiler geç yaşta ölmesin cif motor şart
Beğen
/ 1 kişi beğenmiş
Daha fazla yorum görüntüle