İstanbul Maltepe’de 8 Ekim tarihinde kendiliğinden çöken Kardeşler Apartmanı’nda yaşanan facia, Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen "riskli yapı" gerçeğini bir kez daha en acı haliyle gözler önüne serdi. Biri çocuk 5 kişinin yaşamını yitirdiği olayda, 20 yaşındaki kızı Zeynep ile 24 yaşındaki oğlu Ahmet Muhammet İnan’ı toprağa veren baba Mustafa İnan, yaşadığı büyük acıyı ve ihmalleri anlattı.

"PIRLANTA GİBİ İKİ EVLADIM GİTTİ"

Olay günü çocuklarıyla son kez telefonda konuştuğunu belirten Mustafa İnan, acı haberi alır almaz yıkılan binanın enkazına koştu. Cenaze töreninde ve enkaz başında gözyaşlarına boğulan acılı baba, benzer riski taşıyan binalarda yaşayan vatandaşlara seslendi: "Bu tür binalarda oturanlara sesleniyorum; oturmayın, şikayet edin. Benim pırlanta gibi iki evladım gitti. Keşke çocuklarım sağ olsaydı da benim hiçbir şeyim olmasaydı."

KAÇAK KATLAR VE KENTSEL DÖNÜŞÜM KRİZİ

Yıkılan binanın 4 katının kaçak olduğu ve kentsel dönüşüm süreci için mülk sahipleriyle müteahhit arasında uzun süredir uzlaşma sağlanamadığı ortaya çıktı. Bir dükkan sahibinin olumsuz tavrı nedeniyle tahliyenin gerçekleşemediği iddia edilirken, teknik incelemeler binanın taşıyıcı kolonlarının artık yükü kaldıramadığını kanıtladı.

İSTANBUL’DA RİSK KAPIDA: 1200 BİNA HER AN ÇÖKEBİLİR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) verilerine göre, şehir genelinde Kardeşler Apartmanı gibi her an kendiliğinden yıkılma riski taşıyan 1200’den fazla bina bulunuyor. 2023 depremleri sonrası yapılan taramalarda ise 40 bin binadan 18 bin 800’ünün "yüksek riskli" kategorisinde olduğu tespit edildi. Uzmanlar, Maltepe’deki bu trajedinin son olması için kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması gerektiği uyarısını yineliyor.

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek