Mekke Ortak Savunma Anlaşması kapsamında Türkiye’nin Suudi Arabistan’a verebileceği askeri destek mercek altına alındı. .

 Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA Kıdemli Araştırmacısı Doç. Dr. Murat Aslan'ın kaleme aldığı analizde Türkiye’nin Suudi Arabistan’da konuşlanması ihtimali de ele alındı. Aslan, böyle bir durumda Katar’daki Türk askeri varlığına benzer şekilde kara, hava, deniz ve özel kuvvet unsurlarını içeren müşterek bir yapının oluşturulmasının seçenekler arasında bulunabileceğini ifade etti.

Doç. Dr. Murat Aslan ayrıca  Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nın temel hedeflerinden biri, taraf ülkeler arasında savunma dayanışmasını güçlendirerek saldırılara karşı caydırıcılık oluşturmanı ve Husilerin saldırılarının devam etmesi halinde yalnızca caydırıcılığın yeterli olmayabileceğini belirten Aslan, savunma ve saldırıları etkisiz hale getirmeye yönelik ilave tedbirlerin de gündeme gelebileceğini kaydetti.

Analizde ayrıca askeri tedbirlerin diplomatik girişimlerle birlikte yürütülmesinin önemi ve bu çerçevede İran’la görüşmelerin ve Husilerle doğrudan ya da dolaylı temasların diplomatik sürecin parçası olabileceği değerlendirildi.

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek