ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye ile Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Küresel Güvenlik Forumu'nda bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD ve İsrail bölgedeki kaosun ve katliamların mimarları olmasına rağmen sorunlar "tarihi derinlik" maskesine bağlayarak "Tanrı'nın bu bölgeye kaç peygamber gönderdiğine bakarsak, değil mi? 55 Hristiyan peygamber var, İslam'da 100'den fazla peygamber var, ayrıca 50 Yahudi peygamber var. Bunların hiçbiri bu sorunu çözmeyi başaramadı. Dolayısıyla bizim bu sorunu birkaç yıl içinde çözebileceğimizi düşünmek pek gerçekçi görünmüyor." dedi.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın 8 Aralık'ta yeni bir ulus devletin başına geçtiğini hatırlatan Barrack, diğer aktörlerin bekle-gör politikası izlemesinin anlaşılabilir bir durum olduğunu kaydetti.

"ŞARA OLDUKÇA İYİ BİR İŞ ÇIKARDI"

Şara'nın zor koşullar altında başarılı bir yönetim sergilediğini anlatan Barrack, "İsrail'e, 'Ben saldırgan değilim, İsrail'le bir sorunum yok ve İsrail'le normalleşmek istiyorum' mesajını verdi. İsrail ise uğraşmak zorunda kaldığı diğer bütün meseleleri de göz önünde bulundurarak, 'Bundan o kadar emin değiliz, zamana ihtiyacımız var' diyor." ifadelerini kullandı.

İSRAİL AJİTASYONU: ÇOK ZOR MESELERİ VAR

Lübnan, Suriye ve Irak ekseninde İsrail'in karşı karşıya olduğu meselelerin zorluğuna değinen Barrack, bu sorunların zamanla çözüme kavuşmasını umut ettiğini belirtti.

"İSRAİL TÜRKİYE İLE ÇATIŞMAYA GİRMEYECEK KADAR AKILLI"

Katıldığı oturumda yöneltilen soykırımcı İsrail'in Türkiye sınırına yakın Suriye'deki Ebu Zuhur Hava Üssü'nü vurması ve Ankara'yı hedef alan söylemleri hakkındaki soruları cevaplayan Barrack, iki ülkenin doğrudan bir çatışmaya girmeyeceğine inandığını dile getirdi.

Mevcut durumun siyasi bir söylemden ibaret olduğunu belirten Barrack, "İsrail, Türkiye'yle gerçekten çatışmaya girmeyecek kadar akıllı. Türkiye de bu tehditler karşısında geri adım atmayacak kadar akıllı. Bu, siyasetten ibaret. Türkiye ile İsrail, 2000'li yılların başında bir balayı dönemi yaşadı. Ticaret dengesi iyiydi, ilişkileri sorunsuzdu ve Türkiye'deki Yahudi nüfusu herhangi bir sorun teşkil etmiyordu." diye konuştu.

Bölgede asıl korkutan unsurun istenmeyen olayların yaşanma ihtimali olduğuna işaret eden Barrack Türk F-16 uçaklarının Suriye sınırını ihlal ettiği için 24 Kasım 2015'te düşürdüğü Su-24 tipi Rus savaş uçağını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'den 35 kilometre uzaklıktaki bir hava üssüne İsrail tarafından bir müdahalede bulunuldu. İletişim kesintiye uğradı ve aksaklıklar yaşandı. Bu nedenle Türkiye'ye İsrail uçaklarının geleceği bildirilmedi. Bize de İsrail uçaklarının geleceği bildirilmedi. Bu olay, daha önce yaşadığımız Rusya kaynaklı bir olaya benzer bir duruma dönüşebilirdi. Türkiye çok hızlı bir şekilde savaş uçaklarını havalandırabilirdi ve bir anda kendimizi bambaşka bir krizin içinde bulabilirdik."

İSRAİL'E KARŞI TEK OLUMSUZ CÜMLE KURMADI: EKONOMİK BASKIYI HAFİFLETELİM

İşgalci İsrail'e karşı hiç olumsuz bir cümle kurmayan Barrack iki ülkenin böyle bir krizi istemediğini bildiğini aktararak, bölgedeki hassasiyetlerin yüksekliği sebebiyle küçük adımlarla tansiyonun düşürülmesi ve karşılıklı saygının artırılması gerektiğini ifade etti.

Bölgede uygulanan ekonomik boğma politikasına karşı uyarılarda bulunan Barrack, "Öncelikle oksijen maskesini indirip kendimize takmamız gerekiyor. Gelin, ekonomik baskıyı hafifletelim, ateşkese ulaşalım, ekonomik koridorları açalım ve konuşmaya devam edelim." dedi.

Sorunların çözümü için geleneksel yöntemlerin de devreye sokulabileceğini anlatan Barrack, "Meclis usulü işe yarayabilir. Herkesi bir araya getirin, bir çadıra alın, kahvelerini verin, silahlarını ve hançerlerini masanın üzerine koysunlar ve başka bir çözüm yolu bulmaya çalışalım. Bunun gerçekleşmesi gerekiyor. Çünkü şimdiye kadar başka hiçbir yöntem işe yaramadı. Amerika açısından bile işe yaramadı, değil mi? Son 80 yıldır bu meselelerle uğraşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın geçmişte yaşadığı yıkımların ardından ABD'nin NATO ve Marshall Planı ile yeni bir düzen oluşturduğunu hatırlatan Barrack, Orta Doğu'daki meselenin bir Rubik küpüne benzediğini, tek çözümün farklı ihtimalleri değerlendirerek şiddete dayalı tepkileri denklemden yavaş yavaş çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Mehmet Fatih Ulu Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Mehmet Fatih Ulu

Editör Hakkında

1992 yılında Malatya'nın Darende ilçesinde doğdu. Gaziantep Üniversitesi Sinema ve TV Bölümü'nden 2015 yılında mezun oldu. Kariyerinde ulusal medya dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlarda prodüksiyon uzmanı, görüntü yönetmeni ve editör olarak çalıştı. Bu süreçte, birçok ülkeyi ziyaret ederek mini belgeseller hazırladı. Kariyerine Haber7'de muhabir olarak devam etmektedir.
Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek