Libya Temsilciler Meclisinin, 2019 yılında Türkiye ile imzalanan deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin mutabakat muhtırasını 20 Ekim'de onaylamasının yankıları sürüyor. Kararın Avrupa Birliği, Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) rahatsızlığa yol açmasının ardından İslam dünyasından anlaşmaya destek mesajları da gelmeye devam ediyor.

Müslümanların sergilediği her tutumun ve sarf ettiği her sözün hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Şii alim Şeyh Subhi Tufeyli, "Birliğimiz, aramızda anlaşmazlıkların olmaması ve uzlaşmamız bizim zaferimizdir. Aramızdaki ayrılıklar ve birbirimize karşı çıkardığımız fitneler ise yenilgimizdir. Bunlar kâfirler için bir izzet, bizim içinse zillet demektir." diye konuştu.

Temsilciler Meclisinin onayının Türkiye'ye Libya'daki projeler konusunda büyük imkanlar sunacağını belirten Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el-Koni, "Meclisin onayı Türkiye'ye kapıları ardına kadar açacaktır elbette. Türkiye Libya ile sadece anlaşma imzalayan bir dost ülke olduğu için değil aynı zamanda yetenek ve tecrübe sahibi olduğu için." ifadelerini kullanmıştı.

"SİYONİSTLERİN VE AMERİKA'NIN UMUDU BİRBİRİMİZLE SAVAŞMAMIZDIR"

Yapılan anlaşmanın İslam ümmeti için taşıdığı öneme dikkat çeken Şii alim Şeyh Subhi Tufeyli, Müslümanların kendi içindeki çatışmalarının Batı'ya yaradığını dile getirdi. Bölgedeki fitnelerin son bulması gerektiğine işaret eden Tufeyli, "Siyonistlerin ve ABD'nin umudu, bizim birbirimizle savaşmamızdır. Eğer birbirimizle çatışır, birbirimize düşer ve kendi aramızda mücadeleye dalarsak, kazanan onlar olur." dedi.

"İSRAİL'DEN AVRUPA'YA KADAR HER YERDEN FERYATLAR YÜKSELDİ"

Yemen ve Libya gibi ülkelerdeki iç karışıklıkların çözülmesinin önemine değinen Tufeyli, Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki haritası mutabakatının tüm Libya tarafından kabul görmesinin Batı'da paniğe neden olduğunu anlattı. Tufeyli "Bugün fark ettiniz mi? Libya'da, deniz haritası konusunda Türkiye ile bazı Libyalılar arasında bir anlaşma vardı. Bugün Libya'nın tamamı bu anlaşmaya dâhil olunca, sözde İsrail'den Kıbrıs'a, Yunanistan'a, Avrupa'ya kadar her yerden feryatlar yükseldi. Ne tuhaf! Gerçekten tuhaf!" dedi.

"BİRLİĞİMİZ VE UZLAŞMAMIZ BİZİM ZAFERİMİZDİR"

Müslümanların sergilediği her tutumun ve sarf ettiği her sözün hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Tufeyli, "Birliğimiz, aramızda anlaşmazlıkların olmaması ve uzlaşmamız bizim zaferimizdir. Aramızdaki ayrılıklar ve birbirimize karşı çıkardığımız fitneler ise yenilgimizdir. Bunlar kâfirler için bir izzet, bizim içinse zillet demektir." diye konuştu.

Bireysel duruşların toplumsal sonuçlar doğurduğunu hatırlatan Tufeyli, "Her birimizin sergilediği her tutuma ve sarf ettiği her söze dikkat edin. Her birimizin tutumu ve sözü; zafer ile zillet, izzet ile alçalış, güç ile zayıflık arasında belirleyici bir rol oynuyor." ifadelerini kullandı.

Ufuk Yıldız Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ufuk Yıldız

Editör Hakkında

1998 yılında Sakarya'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sakarya'da, üniversiteyi ise İstanbul'da Marmara Üniversitesi'nde tamamladı. 4 yıllık video editörü. TRT Haber'de staj yaptı. ATV'de mesleğe ilk adımını attı. 2020 yılında video editörlüğe başladı. BSH, Merzigo gibi yerlerde görev aldı. Sitede video editör olarak görev aldı. Halen Haber7.com’da video editörü olarak görev yapmaktadır.
Yorumlar 5 Yorum Var
  • Ahmet Coşkun 24.10.2026 18:38
    Allah birlik beraberlik versin
  • msdos 24.10.2026 18:24
    birlikten kuvvet doğar
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek