Türkiye’de 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanımını sınırlandıran yeni düzenleme 1 Kasım itibarıyla uygulanmaya başlayacak. İlk aşamada yeni hesap açılışlarını kapsayan uygulama kapsamında, yaş doğrulaması yapılmadan 15 yaş altındaki kullanıcılar adına sosyal medya hesabı oluşturulamayacak.

Mevcut hesaplar için yaş doğrulama süreci ise 31 Mart 2027’ye kadar devam edecek. Bu nedenle 1 Kasım’da hesapların toplu şekilde kapatılması beklenmiyor; belirtilen tarihe kadar doğrulama yapılmayan hesapların sonrasında kapatılması planlanıyor.

Türkiye’de 6-15 yaş grubunda yaklaşık 12 milyon çocuk bulunuyor. TÜİK verilerine dayandırılan bilgilere göre bu çocukların yüzde 66,1’i sosyal medya kullanıyor; bu da yaklaşık 7 milyon 932 bin çocuğa karşılık geliyor.

Bu yaş grubunda en çok kullanılan platform Instagram. Çocukların yüzde 41,5’inin Instagram hesabı bulunurken, TikTok’ta bu oran yüzde 26,2, Facebook’ta yüzde 9,5 ve X’te yüzde 4,9 olarak hesaplanıyor. Söz konusu dört platformda çocuklara ait yaklaşık 9 milyon 852 bin aktif hesap bulunduğu belirtiliyor.

Düzenleme kapsamında yaş doğrulama işlemlerinin turkiye.gov.tr adresi veya resmî e-Devlet mobil uygulaması üzerinden yapılması gerekiyor. 15-18 yaş grubundaki kullanıcılar için yaşa uygun güvenlik ve gizlilik önlemleri uygulanırken, ebeveynlere çocuklarının hesap ayarlarını, kullanım sürelerini ve ücretli işlemlerini denetleyebilecekleri araçlar sunulacak.

Yetkililer, düzenlemeyi fırsat bilen dolandırıcılara karşı da uyarıda bulunuyor. “Hesabınız kapatılacak” veya “Yaş doğrulamanızı hemen yapın” gibi mesajlarla gönderilen sahte bağlantılar üzerinden kişisel ve finansal bilgilerin ele geçirilmeye çalışılabileceği belirtiliyor. Yaş doğrulamanın ücretsiz olduğu vurgulanırken, vatandaşların yalnızca resmî kanalları kullanmaları, şifrelerini ve SMS doğrulama kodlarını kimseyle paylaşmamaları isteniyor.

Mustafa Ekrem Balaban Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Mustafa Ekrem Balaban

Editör Hakkında

1991 yılında İstanbul’da doğdu. Üniversite eğitimini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sinema ve Televizyon alanında tamamladı. Kariyerine medya sektöründe Editör/muhabir olarak başladı; sağlık, eğitim ve sosyal sorumluluk temalı birçok projede görev aldı. Röportaj, saha çekimleri ve haber içerikli prodüksiyonlarda aktif rol üstlendi. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli kurumlarla ve kanallarda çalışarak sosyal içerikli kısa belgeseller ve tanıtım videoları hazırladı. Kariyerine Haber7'de muhabir olarak devam etmektedir.
Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek