İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Kemerburgaz'da hayata geçirilen "Avrupa Yakası Uluslararası Kent Ormanı" projesinin ilk etabı eylülde hizmete açılacak.

Alibeyköy Baraj Gölü'nün kuzeyinde yer alan orman, 5 milyon 283 bin 429 metrekare alan üzerinde vatandaşlara doğayla iç içe bir hayat alanı sunacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, Avrupa Yakası Uluslararası Kent Ormanı Projesi, mevcut mesire-orman fonksiyonlarının, güncel kullanım amacına yönelik peyzaj ve çevre düzenlemesi kapsamında işlevlendirilmesi, korunarak sahip çıkılması, yitirilmiş orman dokusuna benzer açık alan kullanımlarına açılması amacıyla geliştirildi. 

Alibeyköy Baraj Gölü’nün kuzeyinde yer alan mesire ve orman alanlarında peyzaj ve çevre düzenlemelerinin yapıldığı, çalışmalara 2015 Ağustos ayında başlanan proje, 3 etaptan oluşuyor. İlk etabı eylül ayında hizmete açılacak projenin tamamı yıl sonuna kadar bitmiş olacak. 

Avrupa Yakası Uluslararası Kent Ormanı Projesi'nde kır lokantaları, kır kahveleri, uçurtma atölyeleri, büfe, ibadethane, seyir kulesi, fauna tanıtım alanı, hayvan barınakları, bisiklet kioskları, büfe, satış birimleri ve idari binalar yer alıyor. 

Proje kapsamında ilk ve kesin şart olarak doğanın tahrip edilmeden ve doğaya uygun formlar ve malzemeler kullanılarak projelerin yapılması şartı benimsendi. Yapılar, koruma sınırı ve yapılaşma kriterleri göz önünde tutularak konumlandırıldı. 

Ekolojik ve coğrafi veriler de dikkate alındı

Proje, ekolojik ve coğrafi veriler de dikkate alınarak, mevcut orman dokusu korunarak ve mevcut flora ve faunaya uyum sağlayan bir tasarım anlayışı ile düzenlendi. Ayrıca 8 bin 167 ağaç, 420 bin adet çalı ve 160 bin yer örtücü dikimi gerçekleştirildi. Proje içerisinde 3 adet 850 araçlık otopark, 250 bank, 4 bin piknik masası, 120 pergola, çocuk oyun alanları, fitnes alanları, spor sahaları ve aydınlatma direkleri mevcut.

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Ali Ali 27.10.2019 13:52
    AKP yaptı çoğunu, şimdi açılış töreni konuşmasında iki yalancı kardeş çıkmış biz yaptık diyorlar, orada bulunanlardan bitaneside demiyor ki, bu proje sizden önce ki belediyeye ait, hadi onu da geçtim yalancı kardeşler dürüst olsa daha önce proje ye başlayan ve çalışanları tebrik eder, ama nerede sanki her şeyi kendileri yapmışlar, yazıklar olsun bunlara kananlara. Yalan kuyusunda debelenip duruyorlar ki, ne yazık varkında değiller,dilleri çatal kalpleri kara, boyunlarında hainliğin zinciri, alıp satarlar vatanı varkındamılar ki. Farkındalar!!!
  • haysem 06.07.2018 22:21
    harikaaaa ne sanslı yakın olanlar
  • Egeliden 06.07.2018 19:03
    Çok güzel be.Kışın karlı havalarda da çok güzel olur orası.İsviçre alpleri gibi çok beğendim. ..chp liler beğenmezler bakalım ne baheneler bulacaklar. :)
  • Metin Tetik 06.07.2018 16:39
    Kent'i de nereden çıkardınız. Millet ormanı olmalı. Millet kıraathanelerinin yanına "kent" yakışmıyor.
  • ömerk 06.07.2018 14:11
    iyi güzel yangın için yangın pompa merkezleri kuruldumuyoksa allah emanetmi bizim millet mangala meraklıdır oraları yakmasın