Van Geliştirme Merkezi’nde (İŞGEM) faaliyet gösteren firma tarafından dolu önleme makinesi üretildi. Yaklaşık bin dönümlük alana kurulan cihaz ile yukarı 12 kilometreye gaz püskürtülüp, suyun kristalleşmesi engellenerek, yere yağmur olarak düşmesi sağlanıyor.

Daha önce ithal edilen dolu önleme makinesi, Van’da üretildikten sonra ilk ihracat Azerbaycan’a yapıldı.
 
Van’da, İŞGEM bünyesinde faaliyet gösteren 30 firmaya yenilerinin eklenmesi için ’AB katılım öncesi mali yardım aracı’ projesi kapsamında, 2016’da 9 milyon 200 bin euroluk ’Van İŞGEM büyüyor’ projesi hayata geçirildi. 

Projeyle 30 modern iş yeri yapıldı. Yeni firmaların eklendiği Van İŞGEM’de, dolu önleme makinesi üretilmeye başlandı.

İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, "Yapılacak tüm üretimlerde ihracat odaklı, teknolojiyi kullanan, yenilikçi iş fikirlerine yer vereceğiz demiştik. Burada bir ilki de başardık.

Türkiye’de olmayan, ilk kez Van’da üretilen dolu önleme makinesini Van İŞGEM’de üretmeye başladık. Bir girişimci, bize müracaat etmişti, kendisine yer ve imkan verdik.
 
Bu üretimi başardılar. İlk üretimimizi ihracatımızı Azerbaycan’a yaptık. İkinci üretimimizi de Yozgat’taki Türkiye’nin en büyük meyve bahçesine göndereceğiz" diye konuştu.
 
’DOLU ÇİFTÇİLERE ZARAR VERDİ’

Mevsimlerin değiştiğini dile getiren Gedik, son dönemde etkili olan dolularınÿçiftçiÿveÿüreticilere zarar verdiğini söyledi.

Cihazla bunun önüne geçeceklerini kaydeden Gedik, "Bu cihaz kurulduğu yaklaşık bin dönümlük alanda dolu yağmasını engelliyor. Sağlığa ve çevreye zararı yok. Bu ürün, ithal edilen bir üründür normalde; ama artık ithalatı yapılmıyor. Van’da üretimi yapılıyor ve yurt dışına ihracatı yapılıyor. Bu vesileyle çiftçilerimizin zarar görmesini engellemiş olacağız" dedi.

MAKİNE BAŞINDA OLMADAN DOLU YAĞIŞI ENGELLENİYOR

Cihazın, Avrupa’dan getirilenlerden farkının, ’tam otomasyon sistemi’ olduğunu belirten Gedik, "Makinenin başına gelmeden, cep telefonuyla direkt kumanda edip, talimat vererek, dolunun yağmasıÿengellenmiş olunuyor.

Bu cihazın yukarıÿpüskürttüğü, yaklaşık 12 kilometrelikÿmesafe gidiyor. Bu gaz, suyun kristalleşmesini engelleyerek, yere yağmur olarak düşmesini sağlıyor. Bundan seralar, otoparklar da yararlanabilir. Kullanım alanı oldukça fazla, gittikçe de daha fazla ihtiyaç duyulan bir ürün" diye konuştu.

Dolu önleme makinesinin üretiminin yapıldığı firmanın sahibi Yadullah Nesurullahi ise cihazın kullanım alanının geniş olduğunu belirterek, yurt içinden ve dışından talebin fazla olacağını söyledi.

Yorumlar 20 Yorum Var
  • Mehmet süzen 29.05.2021 16:34
    O gaz yağmurun yağmasini önlüyor bir a n önce yasaklanmalı
  • E.A 08.11.2018 12:09
    Allah'ın işlerine burnumuzu sokmaktan ne zaman vazgeçeceğiz? çünkü insanların iklimlere müdahale etme arzusu istenmeyen na hoş şeylere de neden olabilir. Ufacık doluyu engelleyeyim derken daha büyük buz kütlelerinin oluşmasına sebebiyet verebilirsiniz. Yani ceviz büyüklüğünde dolunun yerine deve kuşu yumurtası büyüklüğünde dolu tanelerine neden olabilirsiniz. Umarım bu korktuğum şey ilerleyen yıllar içinde gerçekleşmez ve kendi elimizle hangi belalara sebebiyet verdiğimizi görüp anlayamayız.
  • ferhat TUNÇ 06.11.2018 09:51
    Fırsat verlidiginde demek ki yapilabiliyor.
  • Mustafa 10.10.2018 15:23
    Ömer beye yanıt hesap yaparken bir milyon m2 olacak alan birden bir milyar m2 olması nedeni sonucu tekrar 1000 ile çarpmaktan hatta oldu. doğrusu. senin yazdın.
  • KRAL 10.10.2018 08:23
    Daha neler duyacağız..
Daha fazla yorum görüntüle