Türk Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen 5. nesil Milli Muharip Uçak projesi için çalışmalar devam ediyor.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, milli savaş uçağının şu anda rüzgar tünelinde olduğunu belirterek, "Konfigürasyonun son şeklini vermeye çalışıyoruz. Çok hızlı şekilde uçağı tamamlamak istiyoruz." dedi ve projenin "Avrupa'da şu anda en önde giden 5. nesil savaş uçağı" projesi olduğunu belirtti. Ağırlıkla kompozit olacak uçak için seri üretimin 2033'te başlaması ve o zamana dek 400 sipariş alınması hedefleniyor.

Projenin son durumuna ilişkin bilgi veren Kotil, şöyle konuştu:

Uçağımız şu anda rüzgar tünelinde, konfigürasyonun son şeklini vermeye çalışıyoruz. Çok hızlı şekilde uçağı tamamlamak istiyoruz. BAE Systems ile teknik iş birliğimiz var. Şirketin yaklaşık 70 personeli burada çalışıyor. Bu iş birliği basit bir mühendislik hizmeti satın alımı değil. Teknolojik olarak da bir araya gelmiş durumdayız. Bu uçak için rüzgar tünelleri yapıyoruz, büyük laboratuvarlar kuruyoruz. Milli Muharip Uçak ağırlıkla kompozit (değişik tarzları bir arada taşıyan) olacak. Kompozit yapısını oluşturmak için şu anda 200 milyon dolarlık bir inşaat devam ediyor. 200 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Kompozitte TUSAŞ'ı dünyadaki kapasitenin yüzde 2'sine getirmek istiyoruz ki uçağı kolay yapalım.

Yorumlar 0 Yorum Var