Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Güvenlik Konseyi, 17 Temmuz'da Erbil kentinde Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli diplomat Osman Köse'nin şehit edildiği ve 2 Iraklının da hayatını kaybettiği terör saldırısını düzenleyen teröristlerin itiraflarını yayınladı.

IKBY Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Türk diplomat Osman Köse ile Irak vatandaşları Neriman Osman ve Beşdar Ramazan’ın hayatını kaybettiği saldırıyı düzenleyenlerin kısa süre içerisinde yapılan operasyonla yakalandığı belirtildi. Güvenlik Konseyi, saldırının baş faili Mazlum Dağ ile birlikte 3'ü Türk, 3’ü Irak uyruklu 6 şüphelinin itiraflarının yer aldığı videoyu yayınladı.

Erbil'e 2015'te geldiğini, örgütle ağabeyi İbrahim Dağ üzerinden irtibata geçtiğini belirten Mazlum Dağ, şunları söylüyor: "Erbil'de bulunan İbrahim geçen şubat ayında Kandil'e gideceğini söyledi. Ben de katılmak istediğimi ağabeyime ilettim. (Örgüt tarafından) Nisan ayında bana telefon açıldı. Numaramı ağabeyimden aldıklarını söylediler. (Süleymaniye'nin) Ranya ilçesi üzerinden Kandil'e gittim. Fatih ve Botan isimlerini kullanan bir kişi tarafından karşılandım. Yaklaşık 26 gün Kandil'de onlarla birlikte kaldım. Silah kullanmayı öğrendim. Kalaşnikof ve tabanca ile atışlar yaptım. Bu gelişmeden sonra Erbil'e geri dönüp bir kafede çalışmaya devam ettim. Kandil'den döndükten sonra örgüt üzerinden Siirtli olup Mehmet ile Dıjvar kod isimlerini kullanan Erbil'deki örgüt üyesi Abdurahman Er ile tanıştığını ifade eden Dağ, "Dıjvar ile birkaç görüşme gerçekleştirdim. Bana Türkiye Başkonsolosluğunda çalışan birinin fotoğrafını gösterdi. Sonradan bu kişinin isminin Osman Köse olduğunu öğrendiğim. Benden bu şahsı takip etmemi ve ona ait bilgileri paylaşmamı istediler."

Saldırının aylar önce planlandığı kaydedilen açıklama, saldırı planının terör örgütü PKK’nın elebaşlarından Botan kod adlı Fatih isimli kişi tarafından Kandil’de hazırlandığı belirtildi. Açıklamada, saldırganların Osman Köse’yi hedef aldıkları, 2 Irak vatandaşının da Köse’nin koruması sanılmasından dolayı öldürüldüğü kaydedildi. 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • laz 28.07.2019 14:16
    Bu kişi MIT tarafından infaz edilmeli.Sehit kani yerde kalmaz.