ABD-İran gerilimi sonrası son 7 yılın zirvesini gören altında yükseliş devam ediyor. Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte altın fiyatlarındaki artışın devam edeceğini ve gram altın fiyatlarının 340 TL'yi görebileceğini tahmininde bulunan uzmanlar, elinde altın bulunan yatırımcılara beklemeleri tavsiyesinde bulundu.

ABD'nin, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürmesinin ardından yatırımcı tarafından güvenli liman olarak görülen altında fiyatlar son 7 yılın zirvesini gördü. Dün gece İran’ın da ABD’nin Irak’taki askeri üstlerini hedef almasıyla birlikte altında yükseliş devam ediyor. Uzmanlar, bugün itibariyle 305 TL seviyelerine kadar yükselen gram altın fiyatlarının 340 TL’ye kadar yükseleceğini belirterek, elinde altın bulunan yatırımcılara beklemeleri tavsiyesinde bulundu. Haber7.com'un konuğu olan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ABD-İran gerilimi sonrası piyasalarda yaşanan hareketliliği değerlendirdi.

ABD-İRAN GERİLİMİ SÜRPRİZ DEĞİL

2020 yılı ile alakalı jeopolitik risklerinin yoğun olacağına dair beklentileri olduğunu belirten İslam Memiş, “Bugünlerde ABD-İran arasında yaşanan gerginlik bizim için sürpriz değil. Eğer ABD-İran gerginliği şu anda yaşanmamış olsaydı, Kuzey Kore, Libya veya yine belki Ortadoğu merkezli jeopolitik risklerin tırmandığı bir döneme girecektik. 2018 ve 2019 yılları 2020, 2021 ve 2022 yıllarında jeopolitik risklerin olacağına dair hızlı işaretler verdi. Ona göre biz analiz raporlarımızı hazırladık. 2020 yılında emtia fiyatlarında ya da piyasalarda yaşanan dalgalı seyri ilk önce tetikleyen riskler arasında jeopolitik riskler yer alıyor. 2019 yılında ticaret savaşları, merkez bankalarının faiz indirme süreçleri ön plandaydı ama 2019 yılından sonra önümüzdeki 3 yıl boyunca biraz daha jeopolitik risklerin arttığı, konuşulduğu, fiyatlamaların yapıldığı bir döneme artık girmiş olduk” ifadelerini kullanan Memiş, “Daha yılın ilk haftasındayız ancak sanki yılın tamamını kapsayacak bir endişeyi bu bir haftalık süreçte hep beraber görmüş olduk. Amerika ve İran arasında yaşanan gerginlik aslında evveliyatına dayanıyor. Yaptırım kararları, ambargolar. Zaten işin buralara gelmesi kimse için sürpriz değil. Ancak bu süreçte gerginliğin sıcak savaş ortamına dönüşme ihtimalinin kuvvetlenmesi Amerika tarafından atılan ilk adım, İran’ın misilleme yapması. Yine ABD’nin buna kuvvetli bir cevap verme ihtimalinin olmasından dolayı dünyadaki bütün finans sistemleri artık savaş risklerini fiyatlayan ve ona göre de gardını alan bir piyasa göreceğiz. Bu hiç kimse için sürpriz olmamalı”

HİÇ KİMSE DOLARDAKİ YÜKSELİŞİ TÜRKİYE’YE MAL ETMEMELİ

Sadece savaş riskleri değil bunun beraberinde ekonomik krizlerin de biraz daha konuşulacağı bir döneme girildiğinin altını çizen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Şimdi ekonomik krizler denildiği zaman sadece emita ve döviz fiyatlarını ya da döviz kurlarında, dolar varlıklarındaki yükseliş, hisse senetlerindeki dalgalı seyri konuşmuyoruz. Ekonomik kriz bütün dünyadaki insanların kendilerini, harcamalarını frenleyeceği, durağanlığın yaşanacağı bir döneme girdik. Bu bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomilerinde hissedilir. Önemli olan şu Türkiye ekonomisine, Türkiye piyasalarına yansıması. İster istemez döviz kurlarına yansıyacak. 5.97- 5.98 bant aralığında olan dolar kurunda çok yakın bir zamanda 7 lira seviyesinde görürsek hiç kimse şaşırmamalı ve hiç kimse Türkiye ekonomisine mal etmemeli. Çünkü dünyada bir savaş riski var. Bundan olumsuz olarak etkilenen gelişmekte olan ülkelerin para birimleri var ya da borsaları var. Döviz kurlarında bunları sağlam bir şekilde hissedeceğiz diye tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

"ALTIN BELİRSİZ BİR TÜNELE GİRDİ"

Emtia fiyatlarındaki kaçınılmaz yükseliş haliyle petrolü ve altın fiyatlarında da belirgin bir şekilde hissedildiğini aktaran Memiş, şöyle devam etti:

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1565 dolar seviyelerine yükselmişti. Ancak ABD’nin saldırısı sonrasında altının ons fiyatının 1585 dolar seviyesine kadar yükseldiğini gördük. Bugüne baktığımız zaman 1600 dolar seviyesine yukarı yönlü kırıldığını hep beraber görmüş olduk. Bu da sürprizdi. Çünkü 2020 yılında aslında hedef olarak altının ons fiyatı 1600 doları zaten öyle ya da böyle fiyatlamıştı. Bu çeşitli bahaneler ile zaten test edilecekti. Bunun evveliyatına baktığımız zaman yani 2019 yılına baktığımız zaman dünyadaki merkez bankaları ciddi bir anlamda altın stoklayarak bunun hazırlığını zaten yaptı. Dünyadaki merkez bankalarının altın stoklarını arttırması zaten savaş riskinin endişeleri, geleceği öngörüsünün hazırlığıydı. Altın talebinin artırması uluslararası piyasalarda altının ons fiyatını olumlu yönde destekleyen faktörlerden bir tanesi. Önemli olan bu saatten sonra altının ons fiyatının nereye kadar yükselebilme ihtimalinin kuvvetleneceği. İşte bu belirsizlik ABD tarafından ikinci bir hamle olarak beklediğimiz hamlelerden sonra 1650, 1750, 1800 hatta 2000 dolar seviyesine kadar ucunun açık olduğu bir döneme girmiş olduk. Hedef tam olarak kestiremiyoruz. Şimdi 1600 dolar ile 2000 dolar arasındaki bant aralığı ciddi bir aralık. Bunu söylemek kolay değil. Ancak ucu açık olduğu için yani belirsiz bir tünele girdiğiniz için o bant aralığının ucunu da açık bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Bu iş ne kadar sürer? Sıcak savaş ortamı başlar mı? Başka ülkelerde savaş riskleri artar mı? gibi konular altının ons fiyatındaki ucu açık bir trendi ortaya koymuş oldu.

"BELİRSİZLİK HALAN DEVAM EDİYOR"

Yaşanan jeopolitik risklerin doğal olarak petrol fiyatlarını da etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Memiş, “Bugün70 doları konuşuyoruz. Belki 80, 90, 100 dolara doğru gidebilecek bir trendden bahsedebiliriz. Ancak bunun hiç mi düzeltmesi olamayacak, hiç mi geri çekilmeler görmeyeceğiz? Mutlaka kar satışlarımız olacaktır. Mesela dün kar satışlarının olduğu bir günü geride bıraktık. Altının ons fiyatı 1585 dolar seviyesine yükseldi ama 1565 dolar seviyesine kadar da geri çekildi. Altının gram fiyatı 305 lira seviyesine kadar yükseldi ancak 298 lira seviyesine kadar da geri çekildi. Ama sonuçta ne oldu hemen bir gün sonra tekrar üzerine koyarak yoluna devam etti. Bir belirsizlik vardı ve halen devam ediyor. Yatırımcısı şuna çok dikkat etmeli; altının ons fiyatında altının gram fiyatında ya da petrol fiyatlarında gün içindeki bantları da çok geniş olacak. Yani bunu döviz kurlarını da dahil edebiliriz. 5.95 lira seviyesinden açılan dolar TL kuru akşam saatlerine baktığımız zaman 6.05 bandından kapanabilir. 6.05 bandından kapanan dolar kuru bir sonraki gün 6.20 lira seviyesine kadar yükselebilir. Akşam baktığımız zaman tekrar 6.05 bandına kadar gerileyebilir. Bu çok ciddi bir dalgalanmadır. Neden dalgalanıyor? Belirsizlik var” dedi

"GRAM ALTINDA 340 TL SÜRPRİZ OLMAZ"

Yatırımcılara bu dönemde kesinlikle piyasa oyuncusu olmamaları gerektiği uyarısında bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Altın’ın gram fiyatına bir bakıyorsunuz sabah saatlerinde güne 300 lira seviyesinden başlamış akşam kapanış fiyatına bakıyorsunuz 310 lira seviyesinde. Bir sonraki gün 310 lira seviyesinden açılış yapmış 300 lira seviyesinden kapanış yapmış. Arada 10 lira gibi bir makas aralığı var. Bu dalgalı seyir belirsizliğin tekrar sürdüğünü işaret ediyor. Peki bu dalgalı seyirde yatırımcısının ne yapması gerekiyor? Kesinlikle al sat yaparak bir kar elde etmek için piyasa oyuncusu olmamaları gerekiyor. Emeklerini heba etmemesi gerekiyor. Eğer öngörü ve tahminlerin geçerli olmağı ve jeopolitik risklerin arttığı savaş dönemlerine girdiğimiz dönemlerde düşecek kalkacak tahminlerinde bulunmaya devam ederseniz hazır emeğinize ziyan edersiniz. Burada bir tahmin uzun süre için söz konusu değil. Şimdi bir haftalık süreci artık yorumlamak o kadar zor hale geldi ki ABD ve İran tarafından nasıl bir risk olacak?, kim kimi vuracak? ne kadar ölüm gerçekleşecek? hangi ülkelerin askeri üstleri vurulacak? siviller boyutunda neler olacak? başka ülkelere sıçrayacak mı? soruları cevap bekliyor. Türkiye bu konunun neresinde olacak gibi çok belirsizlik var. Bu belirsizlik ortamında altın fiyatlarındaki düşüşler çok kalıcı olmayabilir. Destek seviyesi olarak biz yine 287 lira seviyesini yatırımcısına söylemeye devam ediyoruz. Ne zaman onu bilemiyoruz ama yıl içerisinde olabilir. Yılın son çeyreği, Eylül, Ekim, Kasım aylarında 287 olabilir. Ama bundan önce yatırımcısı altın almamışsa orada hata yaptı. Biz uyarılarımızı altının dip seviyelerde olduğunu söyleyerek yaptık. Alanlar 320 lira seviyesini mutlaka beklesin. Biraz daha riskler artmaya devam ederse, yıl içerisinde 340 lira seviyesi kimseye sürpriz olmasın”

Programın tamamı için : https://www.youtube.com/watch?v=qguChUhvU-o

Yorumlar 6 Yorum Var
  • Erdem 08.01.2020 18:19
    Tabi beklesin millet bozdurmasın da siz de yüksek fiyattan almak zorunda kalmayın. Bu kuyumcular resmi dolandırıcı olmuş. Satmaya gidiyorsun para yok diyor. Altın yüksek zaten almıyor hiçbiri..Yükselecekse sen neden almıyorsun?
  • hüseyin 08.01.2020 16:43
    altın fiyatını buldu. önerim SATMAK İÇİN TAM ZAMANI... iran iç kamuoyunuda 3 tane füze ile teselli etti. alım için martı bekleyin
  • Cenk 08.01.2020 16:01
    Türk insanı altın sever ciksinda insanlar biraz rahat etsin
  • kurmen 08.01.2020 15:47
    eeeeeee savaş uzun sürerse gramı 500 liramı olacak..........
  • Dolar 08.01.2020 15:35
    Dolar alanlar mal mal izlesin altın yükselişini.
Daha fazla yorum görüntüle