Tek parti döneminin ardından iktidara gelen Demokrat Parti'nin 1950-1960 dönemini kapsayan yönetiminde ekonomide önemli kalkınma hamleleri gerçekleştirildi.

Türkiye, Demokrat Parti'nin (DP) 1950 yılında iktidara gelmesiyle siyasi ve sosyal anlamda önemli bir dönüşüm geçirirken, yürütülen mali politikalar sayesinde ekonomide de önemli kalkınma hamlelerine imza atıldı.

İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle yaşanan gelişmeler, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de siyasi ve ekonomik değişikliklere yol açtı.

Savaş yıllarındaki ağır vergilerden olumsuz etkilenen kırsal alandaki küçük ve orta ölçekteki tarımsal üreticilerle “arasını düzeltmeye çalışan” hükümet, kendisine 50 dönümün üzerindeki toprakları yeniden dağıtma yetkisi veren Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu'nu TBMM'den geçirdi. Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) ayrılarak DP'yi kuracak grup da bu aşamada şekillendi. DP, düzenlemeyi eleştiren ve verdikleri önerge reddedilen Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan tarafından 7 Ocak 1946'da kuruldu.

Siyasi açıdan muhafazakar, ekonomi politikaları açısından ise liberal bir çizgiyi benimseyen, özel sektör yatırımlarını da teşvik etmeyi ön planda tutan DP, 4 yıllık muhalefet dönemi sonrasında 14 Mayıs 1950'deki genel seçimle iktidara geldi. DP, yüzde 55,2 oy alarak önemli bir başarı sağlarken, başarısını 1954 ve 1957 genel seçimlerinde de tekrarladı.

Kara yolu yatırımlarında büyük atılım

Adnan Menderes'in başbakanlığındaki DP hükümetleri döneminde birçok altyapı, ulaştırma, enerji ve reel sektör yatırımı hayata geçirildi.

Limanlar, barajlar, fabrikalar...

DP dönemi, kara yolu dışındaki ulaştırma, altyapı ve reel sektör yatırımları açısından da “altın yıllar” olarak tarihe geçti.

Özel sektör yatırımları şahlandı

DP'nin kendisinden önceki döneme göre ayrılan yanlarından biri de özel sektöre verdiği önem olurken, Turizm Endüstrisini Teşvik Kanunu (1953) ile Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu (1954) kabul edildi.

Özel sektörün teşvik edilmesiyle bu kesimin yaptığı yatırımların tutarı 1949-1957 döneminde 484 milyon liradan 3,6 milyar liraya, devlet yatırımları da 476 milyon liradan 2 milyar liraya yükseldi.

Birçok kamu ve özel sektör kuruluşu faaliyete başladı

DP döneminde birçok yeni kamu iktisadi teşebbüsü kurulurken, daha önce faaliyete geçen bazı kuruluşlar da KİT kapsamına alındı. Ayrıca 100'ün üzerinde sanayi kuruluşu bu dönemde hizmete girdi.

Yorumlar 4 Yorum Var
  • bülent 28.05.2020 11:39
    zalimler için yaşasın cehennem..O şehit oldu vatanı için,..
  • Atak43 28.05.2020 10:42
    Sıkıntıda bu zaten. Eğer Türkiye'ye altın günler yaşatırsan bu dışarıdan birilerine batar. Dışarıdan birileri rahatsız olursa, içerideki kuyrukları harekete geçer. Bunun örnekleri çoktur. Akdenizde ne işimiz var. Suriyede ne işimiz var. Libyada ne işimiz var. Kanal İstanbulda neymiş. Marmaray gereksiz. Şehir Hastaneleri lüzumsuz. Pkk yla neden barışcıl yollarla çözmüyoruz. S400 niye lüzumsuz yere alındı. Say Say bitmez.
  • adanalı 28.05.2020 10:21
    olurmu levent bey onlarda heykel yapıyor dağlara imza çakıyor çeşme açıyor birde çok güzel partiler verip teknelerinde viskilerini yudumluyorlar bu hizmetleri göz ardı etmeyi
  • LEVENT 27.05.2020 14:35
    dikkat edin hep yatırımlar müslüman hükümet zamanlarında yapıldı hiç sol hükümetlerde gördünüzmü ALLAH sol yamyamlara sorsun
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek