İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz'ın suncusu olduğu Tarih Söyleşileri programı dün akşam İstanbul'un Fethi'nin 56. yıl dönümünde TRT 2 ekranlarında oldukça beğeni topladı. Programın konuğu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Emecen'di. Programda İstanbul'un Fethi'nde Akşemseddin'in rolü ele alındı. Dikkat çeken programın özetinde;

Emecen, Fatih Sultan Mehmed Han, İstabul'un Fethi sırasında kimseyle görüşmedi çadırına kapandı. Kimseyle görüşmek istemediğini bildirdi. ve büyük bir hayal kırıklığı içerisinde bir karar aşamasındaydı.

Coşkun Yılmaz
- Ya hocam düşünsenize 21 yaşındasınız.

Prof. Dr. Feridun Emecen
- Ve birden bire bu olayla karşı karşıyasınız. Herşey çok iyi giderken büyük bir hayal kırıklığı içerisinde. 

- Bütün hazıurlıklar boşa çıkmış gibi oldu.

Prof. Dr. Feridun Emecen
-  Yani çok muazzam kaynaklar kullanıldı o dönem için. İşte burada bir anda bir manevi ışıkla beraber her şey değişiverdi gibi görünüyor. O da malum Akşemseddin'in göndermiş olduğu bir mektup. 

Fatih Sultan Mehmed Han, Akşemseddin İle Neden Görüşmedi?

Fatih Sultan Mehmed Han kimseyi kabul etmiyordu çünkü. Onun yerine mektup gönderdi.

Akşemseddin'in Mektubu Kuşatmanın Kaderini mi Değiştirdi?

Akşemseddin'n mektubu sanki kuşatmanın kaderini değiştiren ana argümanlardan birisi.

Prof. Dr. Feridun Emecen
- Adeta öyle oldu. Zağanos Paşa'nın bilinmeyen önemli bir etkisi var, onu da eklemek lazım. Zağanos Paşa'da aldığı haberleri bu haberlerin yanlış olduğunu yalan olduğunu ve dezenfermasyon için bunların çıkarıldığı ve bunlara kulak asılmaması gerektiğini sahih haberleri Sultan'a bildirerek askeri bakımdan onu takviye etti. 

Akşemseddin' Gönderdiği Mektup Nasıl Bir Tesir Uyandırdı? 

Prof. Dr. Feridun Emecen
- Tabi çok herhalde çok etkili olmuş olmalıdır ki bunun telafisi için çalışıldı. İşte hem bu mektubun etkisi bir taraftan Zağonos Paşa'nın bundan sonra devreye girmesiyle birlikte Sultan Mehmed Han belki kuşatmayı kaldırma arifesindeyken bu fikirden vazgeçip tekrar kuvvetli bir şekilde...

Coşkun Yılmaz
- Hem şehrin hem Osmanlı'nın hem Fatih'in mukadderatını değiştiren... 

Prof. Dr. Feridun Emecen
- Evet, değiştirecek bir durumdu ve birdenbire, benim kendi tahminim fikrime göre çok önceden planlamış olduğu gemilerin karadan Haliç'e indirilmesi projesini hayata geçirmek için ani bir karar verdi.

 

Yorumlar 1 Yorum Var
  • bülent duman 30.05.2020 15:15
    allah razı olsun