ABD hükümetinin ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Çinli şirketlere karşı attığı adımlara Çin Meclisi’nden yasayla cevap geldi. Artık Çin'in de ulusal güvenliği tehlikeye atan şirketlere’ gümrükte yaptırım uygulanmasını öngören bir yasası var.

Çin iki gün önce Meclis’ten yeni bir gümrük kontrol yasası geçirdi. Ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle ABD hükümetinin ve birçok müttefikinin Huawei ve TikTok gibi teknoloji devlerine ardı ardına yaptırımlar açıklamasına karşılık olarak değerlendirilen yasa, gümrük yasalarını kötüye kullanarak Çin’in menfaatlerine, ulusal güvenlik çıkarlarına zarar veren şirketlere karşı adım atmasına olanak sağlıyor. Yasada doğrudan herhangi bir ülke adı verilmese de, Reuters, Xinhua ve Global Times gibi hem Batılı hem de Çinli basın kuruluşlarının haberlerinde bunun

Çin’in kendisini ABD’nin yaptırımlarına karşı korumak için çıkardığı bir düzenleme olduğu değerlendirilmesi yapılıyor.

1 Aralık’ta yürürlüğe gireceği belirtilen yasa kapsamında kontrole tabi tutulan ürünler listesinde askeri ve nükleer ürünlerin yanı sıra teknoloji ve hizmetlerle ilgili veriler de yer alıyor.

Yorumlar 0 Yorum Var