Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat, güvenlik kaynaklarından aldığı bazı bilgileri bugünkü köşesinde paylaştı.

Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat, S-400'ler kullanıma hazır mı? Doğu Akdeniz geriliminde Türk-Yunan görüşmeleri durdu mu? Mısır ile ilişkilerde son durum ne? sorularını üst düzey güvenlik kaynaklarına yöneltti ve cevaplarını aldı.

İşte Fırat'ın o yazısı;

ATİNA’YLA GÖRÜŞMELER: RESMİ DAVET YAPILDI

Doğu Akdeniz’de gerilim sürüyor. Bir yandan da Türkiye ve Yunanistan görüşme kanallarını açık tutmaya çalışıyor. Güvenlik kaynakları, üç koldan yürütülmeye çalışılan görüşmelerle ilgili de bilgi verdi.

- İstikşafi görüşmelerin başlaması bekleniyor.

- Askeri görüşmeler sürüyor. Bugüne kadar yapılan görüşmelerde NATO heyetinden Türk askeri heyeti yapıcı katkıları nedeniyle övgü alırken, her başlığa “Sormamız lazım” yanıtını veren Yunan askeri heyeti tepki gördü. Askeri görüşmelerde iki ülke arasında istenmeyen bir kazayı önleyecek mekanizma üzerine çalışmalar sürüyor.

- İki ülkeden teknik isimleri ve uzmanları bir araya getiren Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı’nın dördüncüsünün Türkiye’de yapılması için Yunanistan’a resmi davet yapıldı. Yanıt bekleniyor.

"TSK HER OLASILIĞA KARŞI HAZIR"

- Türkiye toplantılarda tüm dosyaların açılmasını istiyor. Türkiye’nin amacı, sorunu uluslararası hukuk, diyalog, iyi komşuluk ilişkileri kapsamında çözmek. Ancak oldubittiye de müsaade edilmeyecek. Bu kapsamda bir çatışma ihtimali de "Taş düşebilir" denilerek göz ardı edilmiyor.

- Yunanistan’ın adalarda yeni bir durum yaratmasına 1997 yılından beri müsaade edilmedi, edilmiyor.

- Türkiye AB’den beklediği hiçbir adımı göremedi. AB üstü örtülü ambargo uyguluyor.

- Türkiye agresif dış politika izlemiyor. Hakkını aramazsan harika bir devletsin. Hakkını ararsan sorun oluyor. Ancak ikili görüşmelerimizde kapalı kapılar ardında Türkiye’ye hak veriyorlar.

"MISIR İLE BERABER ÇALIŞMAKTA FAYDA VAR"

Güvenlik kaynakları Mısır ile Türkiye arasındaki istihbarat görüşmelerine askerlerin katılmadığını söyledi. Mısır ile görüşmelerde birtakım gelişmeler olabileceğini belirten kaynaklar, "İki ülkenin beraber çalışmasında büyük fayda olabilir" dedi. Mısır’ın üçüncü taraflarca kışkırtıldığını söyleyen kaynaklar, "Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye hesap soracak mı?" sorusuna ise "İnşallah bazı şeyler olacak" yanıtını verdi.

S-400’LERE DENEME VE SİSTEM KONTROLÜ

S-400’lerin Sinop’ta test edildiğine ilişkin iddiaların ardından ilk resmi açıklamayı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Bloomberg’e yaparak, "Her savunma tedarik programı çerçevesinde deneme ve sistem kontrolleri yer almaktadır. Bu usuller tedarik programının bir parçasıdır ve tamamıyla teknik bir faaliyettir" dedi. Akar açıklamalarında NATO ve ABD’den Türkiye’ye yönelik tepkilere de yanıt verdi.

ABD’NİN "KIRMIZI ÇİZGİ" AÇIKLAMASI

Son olarak ABD’nin NATO Büyükelçisi Kay Bailey Hutchison, "Rusya’dan füze savunma sistemi almak ve bunu NATO müttefikimizin içine sokmak; bu bir kırmızı çizgidir" dedi. Akar söz konusu tepkilere karşı, sistemin Türkiye için bir tercih değil, zorunluluk olduğunu hatırlattı; "S-400’ler NATO’nun komuta ve kontrol alt yapısına entegre edilmeyecek" yanıtını verdi. Bu konuda konuştuğumuz güvenlik kaynaklarının değerlendirmeleri ise şöyle;

"TV ALINCA BİLE "ÇALIŞIYOR MU" DİYE BAKILIR"

- S-400’lerin deneme ve sistemlerinin kontrolü yapılıyor. Örneğin bir TV almışsın, kurmuşsun, çalışıyor mu çalışmıyor mu bakılır.

- Kurulum plan çerçevesinde ilerliyor.

- Bu konuda Türkiye’yi suçlayanlar işin aslını biliyor. Eksen kayması söz konusu değil. Türkiye, NATO içinde havada, denizde, karada sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getiren ülkelerden.

 

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar 0 Yorum Var