İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından devlet bütün kurumlarıyla ivedilikle organize bir şekilde vatandaşı için seferber oldu. Şimdi yaşanan devlet refleksi, akıllara 1999'da Gölcük'te yaşanan deprem sonrası günlerce yardım gitmemesini ve dönemin başbakanı Ecevit'in yardımcılarının 'Ecevit'i uyandırmaya kıyamadık' sözlerini akıllara geldi.
İzmir'de meydana gelen deprem, Seferihisar'ın yanı sıra kent merkezi ve çevre ilçelerde yoğun olarak hissedildi. İzmir'de bazı binaların yıkıldı, çok sayıda binada da hasar oluştu. Sonrasında Elazığ ve Malatya'da da başarıyla tecrübe edildiği gibi devletin bütün imkanlarıyla seferber olması vatandaşın takdirini topladı. 17.480 kişinin hayatını kaybettiği ve 23.781 kişinin yaralandığı 1999'daki büyük afet ve devletin düştüğü acziyet ise hala hafızalarda.
"HİÇBİR ŞEY BELLİ DEĞİL"
1999 yılında yaşanan ve binlerce kişinin evlerinden olmasına neden olan Gölcük depremini ile ilgili soruya Beyazıt Öztürk "Yardım getiriyorsunuz, yardımın nereye gideceği belli değil. Çıkan cesetlerin nereye götürüldüğü belli değil, Kimin olduğu belli değil, sahibi belli değil, kafa bir yerde kol bir yerde. Çocuklar aç perişan anne-babalarını bulamıyorlar. Hastaneye gidiyor ama anası babası kim. nereye götürülüyor, hiç bir şey belli değil" cevabını vermişti.
"UYANDIRMAYA KIYAMADIK"
Gece saatlerinde yaşanan 1999 depreminde Marmara adeta yıkılırken dönemin başbakanı Ecevit ise evinde uyuyordu. Depremin yaşandığını sabah vakitlerinde öğrenen Ecevit'in bu durumunu yardımcıları ise 'Uyandırmaya kıyamadık' gibi trajikomik bir cümle ile ifade etmişti.
"2 GÜN OLDU BURAYA KİMSE GELMEDİ"
Depremin üzerinden 48 saat geçmesine rağmen ne gelen vardı ne giden... Bırakın canlı bulmayı, ölülerini bile çıkaramayan depremzedeler isyandaydı.
DEVLETİN ZİRVESİ İZMİR'DEYDİ
İzmir'de depremin yaşandığı ilk anda AFAD ve İzmir Valiliği ivedilikle organize olmuş. 4 bakan; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül acil yardım planlarının uygulanmaya başlandığını açıklamıştı.
BAŞKAN ERDOĞAN AFET BÖLGESİNDE
Başkan Erdoğan'a AFAD Koordanisyon Merkezinde yetkililer tarafından brifing verildi. Toplantıda TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile deprem bölgesinde bulunan bakanlar da yer aldı.
DEVLETİN BÜTÜN İMKANLARI SEFERBER EDİLDİ
Kızılay ve AFAD 3 bin kadar çadırı İzmir'e getirdi.
Genelkurmay Başkanlığı'na ait 7 adet kargo uçağı ful görev icra etti.
AFAD Sakarya, Bursa ve Afyon'dan birer adet olmak üzere üç mobil koordinasyon aracı, TIR'ıyla burada görev ifa etti. Bölgeye 35 adet mobil baz istasyonu sevk edildi.
Değişik yerlerden kiralık ev bulanlara kira bedelleri devlet tarafından ödenmesi kaydıyla oralara yerleşmelerini sağlandı.
Eşyaları zarar görmüş olan vatandaşların eşya temini ve bedelleri Çevre Şehircilik, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödeneceği açıklandı.
AFAD ve Kızılay tarafından depremzedelerin her türlü yemek ve diğer ihtiyaçları karşılandı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İzmir'deki deprem sonrası 8 milyon liralık acil yardım ödeneğinin bölgeye ulaştırıldığını açıkladı.
Bir hafta bölgede eğitime ara verildi.
Vatandaşlar öğrenci yurtlarında kalabiliriz demeleri halinde valilik koordinesinde, AFAD koordinesinde depremzedeleri oralarda misafir etme imkanı sunuldu.
Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM), İzmir'de meydana gelen depremde zarar gören vatandaşlar için de hizmet vermeye başladı.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, deprem nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşların uygun olan camilerde kalabileceğini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Seferihisar'da elektrik ve doğal gaz kullanamayan abonenin olmadığını, Bayraklı ilçesinde devreye alınan yeni trafoyla ilçede elektriksiz şebekenin kalmayacağını ifade etti.
Başkan Erdoğan bölgede enkazın kaldırılmasının ardından inşaat çalışmalarına başlanacağını açıkladı.