Sosyal medyada herkesin hukuki sorumlulukları kanun önünde eşittir. Burada kültürel bazı kodlar devreye giriyor. Bunlar içinde dijital vatandaşlar, dijital mecraların kullanımı, içerik yönetimi, bunların içindeki ticari ilişkiler, fenomen denen insanlar yer alıyor. Bu kanun herkes için bir derleyecilik ve toparlayıcılık getiriyor. Tabi sosyal medya platformlarının ve içerik sağlayıcıların sorumlulukları bir nebze daha diyebiliriz ama herkesin bu yapıya iyi çalışıp Türk Ceza Kanunu ile düşünüp hareket etmesi gerekiyor. Hatta iki belge daha söyleyeyim. KVKK ile Dijital Ofis tarafından hazırlanan Bilgi ve İletişim Güvenliği Kılavuzu var. Onları da mutlaka gündeme almalıyız.

SİBER VATAN ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR

Ben Siber Vatan meselesini ulusal güvenlik meselesi olarak görüyorum. Çünkü bu durum, sosyal medyada kim kime ne dedi, ne iftira attı, kullanıcı sayısı 1 milyonun üzerindeyse temsilcilik açtı mı gibi soruların çok ötesinde… Evinizde internet varsa, cep telefonu, bilgisayar kullanıyorsak cihazımızın ağımızın, kullandığımız uygulamaların, bulut teknolojisinin sunucularımızın güvenliği konusunda yeterli farkındalığa sahip miyiz? Bu yeşil kitap, Bilgi ve İletişim Güvenliği Kılavuzu tam da bunu sağlıyor. Mesela Türkiye’de pek bilinmeyen bir kavram var, Over the top (OTT)…  Mesela Netflix bir OTT meselesidir. Çünkü benim evimde internetimi kullanarak beni bir kullanıcı olarak kabul ederek benimle bir ilişki kuruyor.

Whatsapp, telegram… Nasıl çalışıyor bu programlar? Telefonumuza kuruyoruz, gerekli izinleri verdiğimiz zaman benim telefon rehberimdeki insanlarla internet üzerinden bağlantı kuruyor. Bunun gibi onlarca yüzlerce uygulama kullanıyoruz.  

Yorumlar 3 Yorum Var
  • 18.01.2021 00:22
  • 18.01.2021 00:19
  • 18.01.2021 00:17