Ulusal güvenlik için fiziki sunucuların burada olması gerekiyor. Bizim sürekli veri ile beslediğimiz yapılar bizden veriyi alıp reklam vermek isteyenlere satıyorlar. Çok standart birkaç uygulamayı kullandığınızda bu şirketler sizin hakkınızda lokasyon, telefonu nasıl kullandığınız, diğer uygulamalarla olan ilişkileriniz, gittiğiniz yerler, sesli görüşmeleriniz gibi bir çok bilgiye sahip olurlar. Bunu Cambridge Analytica’dan biliyoruz. Facebook sesli görüşmeleri de kaydediyor. Daha ne olsun ki… Telefonunuzun kamerası açık olmadan da bu görüntü alabilirler. Bir telefon ne yapabiliyorsa sizden onu alabiliyorlar.

ESAS TEHLİKE BU VERİLERDEN YAPTIKLARI ÇIKARIMLAR

Bu verileri almak sorun değil. Bunları almanın ötesinde bunlardan yaptığı çıkarımlar önemli. Yapay zeka teknoloji vasıtasıyla bunları analiz edip benim nasıl bir tüketici, nasıl bir seçmen olabileceğim konusunda analiz yapıyor. Hastalanıp hastalanmayacağım konusunda bilgi sahibi oluyor.  Benim yüzümü biliyor, parmak izimi biliyor, sesimi tanıyor, sağlık uygulaması ver, nabzımı biliyor. Bu sağlık uygulamaları içinde duygu analizi bile var. Benim duygularımın ne alakası var. Tüm bunlar toplanıyor. Bir ayakkabı markası gelip diyor ki “Ben Türkiye’de 18-50 yaş arası, aylık geliri şu kadar olan, eğitim şu olan kitleye bu reklamımı göstermek istiyorum.” Mesela Facebook da diyor ki “Buyur, bunlar benim kullanıcılarım zaten ben bunlara kullanıcı sözleşmesini kabul ettirdim. Al buradaki 1,5 milyon senin istediğin segmentteki kullanıcıya reklamını göster.”

UYGULAMADAN PARA KAZANMAYA İHTİYAÇLARI YOK, VERİNİN DEĞERİ ÇOK DAHA FAZLA

Whtaspp’ı mesela şöyle düşünmek lazım… Buradan dijital ekosistem anlayışı ortaya çıkıyor. Whatsapp bir Facebook bileşeni. Onun için topladığı veri, uygulamadan kazanacağı paradan çok çok daha değerli. Microsfot’un Tiktok’u satın almaya ihtiyacı mı var. Ama Microsoft sosyal medya verisinde geri kaldı. Microsoft en köklü en gelişmiş yapay zeka birimlerine, donanım ve yazılım olarak en büyük bilişim devlerinden biri. Ne yapıyor peki bu şirket? 8 milyon aktif kullanıcısı olan, 1.2 milyar indirmesi bulunan Tik Tok satın alıyor. Sosyal medya verisine ulaşmak için…

Yorumlar 0 Yorum Var