19 Kasım 2020 Perşembe ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Serdar GÜNEŞ

FAİZ UYARISI

Erdoğan: Yatırımcıyı yüksek faize ezdirmeyelim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB Ekonomi Şurası'nda konuştu. "Yüksek faize yatırımcımızı ezdirmememiz gerekiyor" diyen Erdoğan, "Şimdi önümüzde yeni bir dönem var. Artık çok daha güçlü bir şekilde üretime, yatırıma, istihdama ve ihracata odaklanmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

KORKUTAN TABLO

Son 24 saatte 158 bin 811 Kovid-19 testi yapıldı, 4 bin 215 kişiye hastalık tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı tarafından 18 Kasım koronavirüs tablosu, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 158 bin 811 Kovid-19 testi yapıldı, 4 bin 215 kişiye hastalık tanısı konuldu, 116 kişi hayatını kaybetti.

 

AŞI AÇIKLAMASI

Koca: Yerli aşının gelmesi Nisan ayını bulur

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan koronavirüs salgını ve aşı konusunda önemli açıklamalar geldi. Pfizer'in aşısının Aralık ayına yetişme ihtimalinin zayıf göründüğünü kaydeden Bakan Koca, "Eğer yetişirse Türkiye'ye verebileceği rakam 1 milyon. Yıl içinde de 25 milyon olması şeklinde görüşmelerimiz var. Yerli aşının devreye girmesi ise Nisan'ı bulur." ifadelerini kullandı.

 

MASKELER YAZIN İNER

Kara: Yaz aylarında maskeyi indirme ihtimali yüksek

Bilim Kurulu üyesi Prof. Ateş Kara, Kovid-19 salgınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kara, "Bu aşıların koruyuculuğu büyük olasılıkla 6 ay ve 1 yıl arasında olacak gibi görülüyor. 'Ben bu aşıları oldum ömür boyu korunacağım' gibi düşünmememiz gerekecek. Ama iyimser taraftan bakarsak yaz aylarının maskeleri bırakma şansımızın olma ihtimali yüksek" dedi.

 

SINAV YOK

Selçuk: Tedbir süresince online ve yüzyüze hiçbir sınav olmayacak

Yeni koronavirüs tedbir kararları sonrası Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk uzaktan eğitim ile ilgili detayları açıkladı. Bakan Selçuk açıklamasında "20 Kasım Cuma gününden 4 Ocak Pazartesi gününe kadar resmî, özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim faaliyetlerine uzaktan eğitim yoluyla devam edeceğiz" dedi. Selçuk ayrıca bu süre içinde yüz yüze veya uzaktan hiçbir sınav yapılmayacağını da söyledi.

 

BAKANLIK EL KOYDU
İnternet üzerinden kullanılmış ilaç satanlara suç duyurusunda bulunuldu

Sağlık Bakanlığı, internet üzerinden 'ikinci el' ilaç satışı yapılan hesapların engellenerek, savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, internet üzerinden yasal olmayan şekilde ambalajı açılmış, kırmızı reçeteli ilaçların dahi satışının yapıldığını, bunların zehir olduğunu söyledi.


YAĞIŞ GELİYOR

Sıcaklıklar düşürüyor yurt genelinde yapış bekleniyor

Yurt genelinde hava sıcaklıklarındaki düşüş devam ediyor. Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kuvvetli yağış bekleniyor. Ardahan çevrelerine ise kar yağışı uyarısı yapıldı.


ÖNCELİK YURT İÇ
Dönmez: Sondaj için çok teklif geldi ama hepsini reddettik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz sondajları ve yeni gelişmeler konusunda önemli açıklamalar yaptı. Dönmez "Sakarya Gaz Sahası keşfi sonrası pek çok ülke kendi karasularında arama ve sondaj yapmamızı istedi. Şu anda önceliğimiz yurt içi olduğu için bu teklifleri geri çevirdik" dedi.


TAZMİNAT ŞOKU

Ermenistan 50 milyar dolar tazminatla karşı karşıya

Azerbaycan ile girdiği çatışmalarda ağır kayıplar vererek işgal altında tuttuğu Karabağ’dan çekilme kararı alan Ermenistan için şimdi de rekor tazminat talebi gündeme geldi. 28 yıldır işgal altında tutulan bölgelerde verilen zarara ilişkin hesaplamalar yapılıyor. Ermenistan, 50 milyar dolarlık zararı karşılayamazsa toprak vermek zorunda kalacak.

 

BAYRAKTARA TALEP ÇOK

Ukrayna, Bayraktar TB2 SİHA siparişi veriyor

Bayraktar TB2 SİHA'larının Libya, Azerbaycan gibi ülkelerde gösterdiği büyük başarı dünyanın takdirini topladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için Baykar Savunma’ya ilave Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) siparişi vereceklerini açıkladı.


ÇİN'DEN ÇILDIRTAN İSTEK

Yurtdışından gelen tüm gıda için koronvirüs testi talep ediyorlar

Çin'in yurtdışından gelen gıdaları koronavirüs testinden geçirmesi ilgili ülkeler tarafından öfkeyle karşılanıyor. Almanya, Brezilya ve Hindistan bu uygulamaya itiraz ederken Kanada ise Çin'i 'ticaret kısıtlaması' yapmakla suçladı. ABD, İngiltere ve Meksika'dan da Kanada'ya destek geldi.


MİLLİLER KÜME DÜŞTÜ

Macaristan'a 2-0 yenilen milli takım Uluslar Ligi'nde küme düştü

A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi 3. Grup altıncı ve son maçında deplasmanda Macaristan 2-0 kaybetti. Karşılaşmayı kazanması halinde A Ligi'ne yükselecek olan milliler bu sonuçla grup sonuncusu olarak C Ligi'ne düştü.

Yorumlar 4 Yorum Var
  • omermaras 19.11.2020 13:46
    AB yıllardır CE belgesi şartıyla bunu yapınca sorun yok, Çin kendilerinden isteyince sorun, öyle mi! umarım Batı dünyası yıllardır yaşattıklarını kendileri de yıllarca yaşar!
  • Türkan 19.11.2020 13:39
    Tazminat olarak para yerine nahçıvan ile arasında kalan bölgeyi alsa ve koridor yerine topraklarını birlestirse çok harika olurdu. Bu fırsatı değerlendirebilirler inş.
  • Sabir 19.11.2020 13:35
    zaten bizim A milli takimimiz oldu bitti döküktü. Türkiyede önce futbol ferderadyonundan antrönörlere ve oyunculara karsi komle altini üstüne getirmedikce 100 sene sonrada aynisi olacak. sanki bilerek yapiliyormus gibi bir yerlerde TÜRK düsmanlari oturuyormus gibi.
  • Vatansever 19.11.2020 12:55
    Yuh be