Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech aşısının neden Türkiye'ye geç geleceğini açıkladı. Bakan Koca, Pfizer/BioNTech tarafından sözleşmeye "aşının üretimiyle ilgili sorumluluk taşımadıklarına" dair bir maddenin konulmak istendiğini, ancak kendilerinin bunu kabul etmediğini söyledi. Bu sebepten ötürü anlaşmanın geç yapıldığını belirten Bakan Koca, Uğur Şahin ile konuştuğunu ve tüm sorunların aşıldığını kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında sonra açıklamalarda bulundu.

Çin aşısının Türk insanı üzerinde yüzde 91,25 etkili olduğunu açıklayan Bakan Koca, Pfizer/BionTech aşısıyla ilgili de kritik bilgiler verdi.

Bakan Koca, Kovid-19'a karşı geliştirilen bu aşının da Türkiye'ye geleceğini söyleyerek, birkaç gün içinde imzalaması beklenen sözleşmenin detaylarını duyurdu ve hem Çin aşısının hem de BioNTech'in aşısının dünyaya verilenden daha ucuza alındığını vurguladı.

Koca ayrıca, BioNTech ve Pfizer'ın sözleşmeye "aşının üretimiyle ilgili sorumluluk taşımadıklarına" dair bir madde koydurmak istediğini, ancak kendilerinin bunu kabul etmediğini kaydetti. Bakan Koca, bu maddenin sözleşmede yer almayacağını ve sorunun aşıldığını şu sözlerle duyurdu: "En son Uğur hocayla 5-6 kez görüştüğümüzü söyleyebilirim. Uğur hocayla bu sorunu kısmen aştığımızı söyleyebilirim. Sözleşmenin miktarıyla, üretimle ilgili bir sorun olduğunda sorumluluk taşıyabileceklerini belirten bir maddeyi koymaya karşılıklı razı olduk. Yani sözleşme miktarından daha fazla bir sorumluluk taşımama noktasında ısrarlı olduklarını, bunu aşmamızın mümkün olmadıklarını ifade ettiler. Biz de sözleşmenin miktarınca sorumluluk alınabileceğini belirterek bu aşıyı yapabileceğimizi konuşmuş olduk."

Bakan Koca'nın konu ile alakalı açıklamalarının detayları şöyle:

"Bu konu fazla gündeme getirilen, yer yer yanlış bilgi aktarımının olduğu gördüğümüz bir konu. BioNTech aşısıyla ilgili biz tabii ki inaktif aşıyı önemsemiştik. Başından beri bu aşıyı geliştiren ilk Türk bilim adamımız olması itibarıyla, bu aşının Türkiye'de uygulanmasını istedik. Bununla ilgili bize başından beri söylenen 25 milyon gibi aşının söz konusunun olduğu 2021 için ifade edilmişti. Fiyat boyutuyla herhangi bir sorunumuz olmadı. Olması gereken fiyatın olduğunu, dünya ölçeğinde daha uygun rakam olduğunu söyleyebilirim. Bu dönemde aşının üretimiyle ilgili sorumluluk taşımama durumunun sözleşmeye yazılması istendi. Acil kullanım izni olduğu için şu dönemde bu üretimle ilgili bir sorun olma durumunda sorumluluk taşımamayı sözleşmeye konmak istendi.

"BİONTECH AŞISI MART SONUNA KADAR 4,5 MİLYON DOZ GELECEK"

Bununla ilgili bundan yana olmak istemedik. Vatandaşımıza herhangi bir sorun olursa, sorumluluk taşımadığını üretici firmanın doğru olmadığını düşündük. Bu görüşmeler devam etti. En son Uğur hocayla 5-6 kez görüştüğümüzü söyleyebilirim. Uğur hocayla bu sorunu kısmen aştığımızı söyleyebilirim. Sözleşmenin miktarıyla üretimle ilgili bir sorun olduğunda sorumluluk taşıyabileceklerini belirten bir maddeyi koymaya karşılıklı razı olduk. Yani sözleşme miktarından daha fazla bir sorumluluk taşımama noktasında ısrarlı olduklarını, bunu aşmamızın mümkün olmadıklarını ifade ettiler. Biz de sözleşmenin miktarınca sorumluluk alınabileceğini belirterek bu aşıyı yapabileceğimizi konuşmuş olduk. Mart ayı sonuna kadar 4,5 milyon ve opsiyonel olarak 30 milyon kadarı Ocak veya Şubat ayında söz konusu olabileceğini görüşmüş olacağız. Mart sonuna kadar 4,5 milyon, opsiyonel olarak 40 milyona kadar aşının sözleşmesi netleşmiş oldu. Bu gece veya yarın imzalanmış olur. Bu aşının da yaygın bir şekilde imkanlar ölçüsünde kullanmayı sağlıyor olacağız.

"UĞUR HOCA TAKVİM NETLEŞTİĞİNDE BİLDİRMİŞ OLACAK"

Sinovac aşısı ilk planda 3 milyon olarak gelecek. Toplam Şubat sonuna kadar 50 milyon gibi sözleşme yapıldı. İlk parti Pazartesi sabah Türkiye'de olacağını söyleyebilirim. BioNTech aşısıyla ilgili olarak Mart sonuna kadar 4,5 milyon gibi planladık, zannediyorum Ocak ayında bunun 1,5 milyon gibi kısmı gelmiş olacak. Önümüzdeki haftalar bunu takvimle netleştirerek Uğur hoca bildirmiş olacak.

"HEM SİNOVAC HEM DE PFİZER'I DÜNYADAN UCUZA ALACAĞIZ"

Pfizer'le ilgili aşı fiyatının dünyada birçok ülkeye satılan fiyattan daha aşağıya olduğunu söyleyebilirim. Firmanın açıklamak istemediği için söylemiyorum. Ama dünyada satılan fiyatlardan daha aşağıda olduğunu bilelim. Benzer şekilde Sinovac da fiyatın açıklamamızı ama dünyaya satılan rakamlardan düşük olduğunu özellikle belirtmiş olalım. Biz dünyadan daha ucuza hem Sinovac hem Pfizer aşısını almış olacağız. Bu aşıları alırken de direk firmaların kendileriyle görüşmüş oluyoruz."

 

Yorumlar 0 Yorum Var