Marmara Denizi'nde 2 aydır etkili olan 'salya' tehlikesi balıkçılara geçit vermiyor. Balıkçılar salyalara kendi aralarında kaykay ismini verdiler.

Marmara Denizi balıkçıları bu sezon salya tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Balıkçılar 2 aydır geçit vermeyen salya yüzünden Ege ve Karadeniz Bölgesi'nde avlamaya başladılar. Durumdan son derece rahatsız olan balıkçılar son yıllarda salya kirliliğinin denizlerde iyice arttığına dikkat çekerek endişelerini dile getirdi. Salya yüzünden Marmara'da bu yıl istenilen verim alınamadı.


Salyaların tüm Marmara'yı kaplamasından endişeliler

Zaman zaman denize ağ atma denemesi yapan balıkçılar, salyaların bütün Marmara Denizi'ni kaplamasından endişe ediyor. Denizdeki salyayı kontrol etmek amacıyla denize açılan bir balıkçının ağları salya ile dolup taştı. Kıyıya yanaşan balıkçı, salya ile dolup taşan ağlarını temizlemeye çalıştı. 

Salya yüzünden balıkçılar Karadeniz'de avcılık yapıyor

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 2 aydan beri süren deniz salyası, balıkçı arkadaşlarımızı bu sene biraz sıkıntıya soktu. Bu sebepten dolayı da büyük tekneler, gırgır dediğimiz tekneler Karadeniz’de avcılık yapmaktalar. Balıkçılarımız halen kendileri oradalar. Sezonumuzun bitmesine yaklaşık 15 gün falan kaldı. Halen bu deniz salyası ile mücadele ediyoruz. Deniz salyası, ağ attığımızda ağalarımıza zarar veriyor” dedi. 
 
Salya oranı bu yıl artmaya başladı
 
Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi İkinci Başkanı Şükrü Ozan Dedeler ise “10 yıldan da kısa bir iki seneden beridir daha çok sıklaşmaya başladı. Salya oranı, geçen seneki orana göre bu sene daha fazla artmaya başladı. Balıkçılık, salyadan dolayı Marmara’da çok kesat. Marmara Denizi şuan balıkçılıkta sıfıra sıfır diyebiliriz. Kendi teknem şu an Ege’de Çanakkale mevkisinde avcılık yapıyoruz. Bazı arkadaşlarımız Karadeniz’e gitti. Herkes mecburi bir yerlere dağılıyor. Orada balık tuttuğunuz zaman balıkları mecburi Tekirdağ’a gönderiyoruz. İstanbul’a balık piyasasına da gönderiyoruz. Nakliye falan derken fiyat artışları etiketlere yansıyor. Salya yapışkan çamur gibi düşünelim. Ağların gözeneklerini tıkıyor. Ağlara ağırlık veriyor ve ağları alamıyorsun. Salya kaptığı zaman ağlarımız yırtılıyor. Salyanın bize çok büyük zararları var. Salya şu an Marmara Denizi için çok kötü bir etken” diye konuştu.

Yorumlar 0 Yorum Var