Yerli ve milli savunma sanayi hamlesinin detaylarına indiğimiz video serimiz devam ediyor. Bu hafta Türkiye’nin 30 yıla yakın süren Hava Savunma sistemi tedarik sıkıntısı sonlandıracak yerli üretim HİSAR’ları inceleyeceğiz.

Türkiye’nin hava savunma sistemleriyle ilgili hikayesi 90’lı yıllarda başladı.

1990’lı yıllarda Türkiye’nin envanterindeki tek hava savunma sistemi Nike Hercules’ füzeleriydi. ancak bu sistemler 1959 yılından kalmaydı ve günün şartlarında bir savunmayı maalesef sağlayamıyordu. Bu eksikliğin fark edilmesi ise Türkiye’nin yanı başında başlayan 1. Körfez savaşıyla gerçekleşecekti. Irak’tan atılan bir Scud füzesinin Diyarbakır’a düşünce Türkiye ilk kez Hava savunma sistemi ihtiyacı için olduğunu fark etti ve arayışa girdi. İlk olarak ABD’den Patriot istendi. Ama cevap olumsuzdu. İlerleyen yıllarda Ankara bu talebini ABD’ye tekrar tekrar iletti ancak ABD her zamanki gibi oyalamayı seçti ve bu görüşmeler böyle 2006 yılına sürdü. İhtiyaç duyulduğu zaman Ankara NATO’nun kapısını çalmış olsa da alınan cevabı takibi tahmin edebiliyorsunuz. Çok boyutlu bir arayışta olan Türkiye Bir dönem ihaleye çıkılıp Çin ve İtalya-Fransa ortak üretimi sistemler içinde girişimlerde bulunulsa da Arap saçına dönen bu işin asıl çözüm yerli üretimdi.

Ve sonunda o adım atıldı. 2011 yılında Savunma Sanayii Başkanlığı ile Aselsan arasında atılan imza ile Türkiye’nin Hava savunma sistemi hikâyesi yeniden yazılmaya başlandı. Katmanlı hava savunma sistemi kurmak isteyen Türkiye, en karmaşık ve ileri teknoloji isteyen sistem için hummalı bir çalışma başlattı.

3 adet sistem üretilecekti.

HİSAR-A
HİSAR-O
Ve HİSAR-U (SİPER)

Tarih 6 Ekim 2013 gösterirken İki yıllık süren zorlu çalışma sonrası HİSAR-A’nın ilk deneme atışı başarıyla yapıldı.

Uzun süren testler ve geliştirmeler sonrası HİSAR artık sahadaki yerini almaya hazırdı. Mart 2020’de savunma sanayi başkanı İsmail Demir, HİSAR’ın Bahar Kalkanı Harekâtı'nda sahada yerini alacağını duyurması ile Türkiye için yeni bir sayfa açılmış oldu. Şimdi isterseniz gelin Türkiye’nin yerli hava savunma sistemlerini yakından tanıyalım

HİSAR A: Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi:

FNSS ACV-30 aracı şasisine montelenmiş dört dikey Hisar-A lançerinden ve füzelerinden oluşuyor.. Mobil bir sistem olan araçlı Hisar-A’nın bağımsız bir sistem olabilmesi için, bir hava gözetleme radarı ve bir elektro-optik/kızılötesi sistemi montelenmiş durumda. Geliştirmeler sonrası menzili artırılan HİSAR-A hedeflere 15 km mesafe ve 5 km irtifada önleme yapabilmekte.

HİSAR O: Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi

HİSAR O: Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi) Mercedes Zetros şasisine monte edilmiş dikey bir lançerden oluşuyor. Yine geliştirmelerle kabiliyetleri artırılan HİSAR 0 hedefe azami 25 km mesafe ve 10 km irtifada önleme yapabilmektedir. Aselsan ve Roketsan'ın çalışmalarıyla geliştirilen sistem, kritik tesislerin hava savunmasını sağlayacak. Sistemin, sabit ve döner kanatlı hava araçları, seyir füzeleri, insansız hava araçları ve havadan karaya atılan füzelerin oluşturduğu tehditleri her türlü hava koşulunda bertaraf etmesi hedefleniyor.

Savaş uçağı takibi gibi gelişmiş özelliklere sahip olan Hisar O aynı anda 60 hedefi takip edebilmektedir.

VE GELDİK HİSAR U’A YANİ SPİER’E

Siper, Türkiye’nin yüksek teknolojide geldiği en ileri noktalardan birini temsil ediyor. . Çalışmaları devam eden SİPER Türkiye'nin milli imkanlarla yürüttüğü hava savunma projesinin son üyesi.

SİPER devreye girdiğinde Türkiye s-400 ve patriot gibi yüksek irtifa hava savunma sistemini kendisi üretebilen ülke haline gelecek. 150 km menzilli ve bir füzeye sahip olacak SİPER’in 600 km’ye kadar tespit yapabilen radarıyla 1000’den fazla hedefi aynı anda takip etmesi bekleniyor Hisar-U Hava Savunma Sisteminin ilk prototiplerinin 2022 yılında ortaya çıkması ve 2025’te seri üretime başlaması planlanıyor.

Önümüzdeki hafta yeni bir yerli üretim sistemin detaylarına ineceğimiz video ile sizlerle olacağız.

Yeni içeriklerden haberdar olmak için kanalımıza abone olmayı bildirimleri açmayı unutmayın.

Yorumlar 0 Yorum Var