WhatsApp’ın tartışmalı gizlilik sözleşmesi için son tarih yaklaşıyor. 15 Mayıs’tan sonra gizlilik sözleşmesini kabul etmeyenler artık WhatsApp’ı kullanamayacak.

Kişisel verileri toplamak ve diğer uygulamalarla paylaşmak isteyen Mark Zuckerberg tüm tepkilere rağmen geri adım atmadı. Peki WhatsApp bu bilgileri neden bu kadar önemsiyor ve bu bilgilerle ne yapacak?

Kullanıcıların “benim bilgimi alsa ne olacak?” dediği bu kişisel verilerin önemini ve kullanıcıların alması gereken önlemleri Haber7’ye anlatan Turkcell Dijital Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, bu bilgilerin seçimlerde bile etkin rol oynadığına dikkat çekerek teknoloji devlerinin bu verileri toplum ve devletleri kontrol altına almak için kullandığını söyledi.

İşte Tansuğ’ın Haber7’ye yaptığı o açıklamalar


WHATSAPP’İÇİN SON TARİH 15 MAYIS

WhatsApp ne yapmak istiyor kısaca hatırlatalım isterseniz. Ocak ayı içerisinde yeni bir gizlilik politikası yayınladı. Bu gizlilik politikasına onay vermeyenlerin 15 Şubat sonrasında uygulamayı kullanamayacaklarını duyurdu. Ve işin enteresan tarafı bu politikayı Amerika, AB ülkeleri dışında yerlerde uygulayacak olması. Bu dünya çapında büyük bir tepkiye yol açtı. Gelen tepkiler sonrasında da WhatsApp bunu 15 Mayıs tarihine öteledi. Peki 15 mayısta ne olacak? WhatsApp’ın yaptığı açıklamaya göre gizlilik politikasına onay vermeyen kullanıcıların hesapları 15 Mayıs itibarıyla askıya alınacak. Hesaplar dondurulacak, ağustos ayında da silinecek. 

TEKNOLOJİ DEVLERİ TOPLADIKLARI KİŞİSEL VERİLERLE NE YAPIYOR?

“Dünyaca ünlü teknoloji şirketleri neden bu işi yapıyor? Aslında cevap çok basit. Daha önce de şahit olduk. Facebook’un bir önceki ABD başkanlık seçimlerinde nasıl etkin bir rol aldığını hatırlarsınız. Teknoloji şirketleri topladıkları veriyi toplum ve devletleri kontrol altına almak için kullanıyorlar. Kişisel verilerimizin çok önemli olduğunun farkında olmamız lazım. Yabancı şirketlerin ülkemizin verilerini kontrolsüz bir şekilde kullanmalarının önüne geçmemiz gerekiyor. Her bir birey olarak. Şu an gelişmiş ülkelerin hepsi bu bilinçle hareket ediyor. Ve verilerini koruyacak kanun ve yaptırımlar uyguluyorlar. Whatsapp’ın AB ülkelerinde neden bu dayatmayı yapamadığı da ortada. Çünkü biliyorsunuz AB’de birkaç yıl önce birtakım regülasyonlar yayınlandı. Aslında ülkemizde de KVKK gibi bir kanun var. Bu birçok şeyi de kapsıyor. Uyum konusu bence burada sıkıntı. 15 Mayıs itibarıyla söz konusu uygulamanın ülkemizdeki kullanıcılarının kişisel verilerini 3. taraflarla paylaşmasını mümkün hale getirecek düzenlemeleri var. Bu gibi durumlara maruz kalmamak adına kendi uygulama ve çözümlerimizi ülke adına ortaya koymamız gerekiyor. Ülkece de milletçe de kendimizin ürettiği bu çözümleri tercih etmemiz gerekiyor. Biz de Turkcell olarak 2013 yılından itibaren yerli ürün ve servislerin yanında çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Bu geliştirdiğimiz servisleri sadece Türkiye’de değil tüm dünyaya yayınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda milyonlarca kişinin tercih ettiği BİP uygulamamız var. Şeffaf eşit ve güvenli iletişim fırsatını tüm dünyaya sunuyoruz.”

KİŞİSEL VERİLER DÜNYANIN GELECEĞİNE YÖN VERİYOR

Bugün veri dünyanın geleceğine yön veriyor. Eskiden petrole sahip olan ya da petrolü işleyen ülkeler ön plandaydı, bugün veriyi işleyen ülkeler ön planda. Dünyadaki teknoloji şirketlerine baktığımız zaman bunu çok rahat anlayabiliyoruz. Neden bu teknoloji şirketlerinin yüzde 70’i Amerika şirketi, yüzde 25 civarı Çin şirketi. Geriye kalan çok az bir kısmı Avrupa şirketi. Yani ağırlıklı olarak Amerika ve Asya şirketleri ön plana çıkıyor. 2021’in en değerli şirketlerine bakın 10 şirketin 7 tanesi teknoloji şirketi. Bu 7 şirketin dağılımı da yine Amerika ve Çin. Aslında Amerika ve Çin arasında yaşanan teknolojik alanında yaşanan savaşlar hep bu veriye sahip olabilmek için oluşuyor. Biz de ülke olarak Türkiye’nin verisinin Türkiye’de kalmasının önünü açmamız ve bu prensiple hareket etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Kullanıcılar bir uygulamanın kimin tarafından geliştirildiğini, uygulamayı kullanmadan önce gizlilik politikasında okumaya ve alınan izinlerin uygulama ile ilgili alınıp işlendiğine dikkat etmemiz gerekiyor. Her şeyden önemli olan şey kişisel verilerin 3. kişilerle ticari amaçlarla izinleri olmadan paylaşılmayacağından emin olmaları gerekiyor. Benim yazışmam ile neden ilgilensin şeklinde konuşuluyor. Bu şekilde toplumların ilgi alanları, etnik kökenleri gibi birçok bilgiye sahip oluyorlar. Bu bilgileri kullanarak toplumları yönlendirebiliyorlar. Bu işin reklam amaçlı kullanılması buz dağının yukarıda görünen kısmı.

GİZLİLİK POLİTİKASINI MUTLAKA OKUYUN

Kişisel veri hassasiyetini birey olarak tutuyor olmamız lazım. Kullanıcıların yaptıkları tüm işlemlerde kişisel veri konusunu ön planda tutması gerekiyor. Bugün insanlar belki şirket için çok kritik bilgileri yabancı menşeili uygulamalar üzerinden paylaşıyorlar. Ya da kolluk güçleri bir operasyon yapacaklar yine haberleşmelerini bu uygulamalar üzerinden yapıyorlar. Kamu haberleşmesini belli oranda bu uygulama üzerinden yapıyor. Bunlar çok büyük risk. Veri güvenliklerini gözeten ve haklarının farkında olan kullanıcılar dijital dünyada adımlarını daha kontrollü atıyor. Hangi verilerin şirketler tarafından kullanılabileceğini bilmemiz gerekiyor. Kullanıcılardan istenen bilgilerin kullanım amacıyla örtüşüp örtüşmediğini birey olarak denetlememiz lazım. Kullanıcılar, istenen veriler, işlemlerle örtüşmüyorsa bilgilerini paylaşmamayı göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Hem ülkemizde hem dünyada birçok kullanıcı geçen yıllara göre veri güvenliği olayını daha çok önemsiyor.  Araştırıyor, haklarını biliyor. Benim buradaki tavsiyem herhangi bir uygulamayı indirdiğinizde karşınıza çıkan gizlilik politikasını mutlaka okumanız gerekiyor. 

YERLİ VE GÜVENLİ ALTERNATİF BİP

BİP diğer uygulamalar gibi bir iletişim platformu. Temel hizmetler anlamında diğer uygulamalardan hiçbir farkı yok. BİP’in geliştirmesi bundan 8 sene evvel başladı. 2013 yılında başladık, yeni bir uygulama değil. Kendini çok geliştirdi geliştirmeye de devam ediyor. Bugüne kadar yaptığımız işlerde diğer uygulamaların önünde yaptığımız birçok da yetkinlik var. BİP’in diğer uygulamalara göre artıları çok fazla. Bizim de diğer uygulamalara göre eksik olduğumuz yerler var. Bununda farkındayız. Sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Çok daha fazla kullanıcıyı BİP platformunda ağırlamak istiyoruz.

Yorumlar 29 Yorum Var
  • Revah Fatıma 07.05.2021 22:34
    Bugünden itibaren kapatıyorum.Hâlâ zararına inanmayanlar var.Çok vurdumduymaz bir toplum olduk ,çok.Faydasından çok zararı var.
  • Tr sevdalisi28 06.05.2021 23:47
    Almanyada Devlet inde"Datenschutzverordnung" var diye,bu verileri veremiyecek. Türkiyede yeni bir yassaylan Devletimizi ve Halkimizi koruma altina alsin...
  • yasaklansın. 06.05.2021 23:19
    twitter kesinlikle yasaklanmalı. türkiyeye adım atamamalılar.
  • Almanya 06.05.2021 23:14
    Faydası %10 oluyorsa %70 boş işler zaman kaybı tembellik ve aptalliğa sebebiyet veriyor.. İnşallah kökten kapanır çok seviniriz.. SMS bile kâfi bizimkisi keyfi whats appte. Karın doyurmaz bu yüzden faydasından çok zararı var...
  • Almanya 06.05.2021 23:10
    Zaten bıktık zaman kaybı ve boş işler.. Sosyal medya Facebook bu şirketleri zengin ediyoruz paylaşa paylaşa whats App üzeri.. Demekki kendi sonunu getirecek. what app gibi 100 lercesi var.. whats Appin burnu havaya fazla kalkmış..
Daha fazla yorum görüntüle