Enflasyon rakamları sonrası piyasaları yorumlayana Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yıl içerisinde altında daha büyük zirvelerin görüneceğini tahmin ettiği söyledi. Memiş, kuraklık ve hiper enflasyonun konuşulduğu bu günlerde dünya ekonomilerinin hiç iyiye gitmediği söyleyerek, enflasyonun olduğu yer yerde altın ve gümüş yükselir dedi.


İşte İslam Memiş'in açıklamaları;

"YÜKSELİŞLER DEVAM EDEBİLİR"

"Para piyasaları daha yoğun ve stresli günler geçirecek gibi duruyor. Her ne kadar kısıtlamalar kalksa da tatil sezonu başlasa da insanlar rahat nefes alsa da para piyasaları için böyle bir durum söz konusu değil. Enflasyon rakamları iki yılın zirvesinde açıklandı. Dolayısıyla da 8,65 Lira seviyesine kadar gerileyen dolar kuru da 8,71 Lira seviyesine kadar yükseldi. Tekrar enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi, döviz kurunun düşmemesi gibi birçok faktör ekonomiler açısından risk oluşturuyor. Muhtemelen Merkez Bankasının faiz indirme beklentisi de rafa kalkmış gibi duruyor. Bugün ki ekonomik tablo ve gelen veriler bunu gösteriyor. Buna rağmen Merkez Bankası faiz indirmede ısrarcı olursa dolar kurunda farklı bir senaryoyu konuşabiliriz. Bugün gelen enflasyon verisi oldukça yüksek. Beklentilerin baya üzerinde. Yeni zamlar var biliyorsunuz. Emtia fiyatlarının yükselmesi gibi birçok etken de Temmuz ayında enflasyon verisinin yüksek geleceğini işaret ediyor. Temmuz ayındaki enflasyon fiyatları ciddi anlamda risk oluşturabilir. Bu yükselişler devam edebilir.  "

"DOLAR ZATEN DEĞER KAZANCAKTI"

Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte memur ve emekli maaşları, kira zamları belli oldu. Emekli maaşlarındaki zam oranı yüzde 8,45 olarak belirlendi. Kira zammı 14,55 olarak da gerçekleşmiş oldu. Ortalama 2.000 Lira kira yeni enflasyon verisiyle birlikte 2.291 Lira oldu. Eşi çalışmayan iki çocuklu bir memurun 4.500 Lira olan maaşı 4.880 Lira oldu. Ama gelecek aylarla ilgili kaygılar devam ediyor. FED’in faiz arttırma söylemleriyle birlikte gelişen ülkelerde dolar zaten değer kazanacaktı.  

Bu enflasyon rakamlarının tartışmaya neden olan bir boyutu daha vardı; vatandaşın hissettiği enflasyon rakamı ve TÜİK verileri. Bu aradaki makasın açıklığı sonraki aylarda konuşulmaya devam edebilir. TÜİK veri açıklamalarında farklı bir strateji kullanması gerekiyor. Halkı ikna etmesi gerekiyor. Bence farklı bir yol haritası belirlemesi gerekiyor. 8,65 ile 8,75 arasında dalgalanan bir dolar kuru var. Dolar kurundaki düşüşler artık kalıcı olmaz görüntü öyle. Olursa da çok sürpriz bir gelişme yaşanması gerekiyor. Bugünkü koşullarda doların yıl sonuna kadar değer artışlarını devam ettireceğini söyleyebiliriz.  

KURAKLIK VE HİPER ENFLASYON

Altının ONS fiyatı 1780 dolar seviyesinin üzerinde haftaya başladı. 1800 dolar seviyesini hedef olarak belirlemiş olabilir. Gümüşün ONS fiyatı 26 dolar seviyesinin üzerinde. Güçlü duruşunu koruyan bir emtia piyasası gözlemliyoruz. Gram tarafındaki yükselişler de dikkat çekici. Altının gram fiyatı 500 Lira seviyesinin üzerinde haftaya başladı. Yükselişlerin devam edebilmesi için 501 Lira seviyesinin üzerinde kapanışlar gerçekleştirmesi gerekiyor. Altın ve gümüş yatırımcısı korku ve panik ile kesinlikle satış yapmamalı. Dünya hiç iyi bir yere gitmiyor. Ciddi bir kuraklık trendi var. Bu yaz hem dünya hem de Türkiye piyasaları için kolay bir yaz olmayabilir. Herkes buna göre tedbirini almalı. Özellikle gıda enflasyonu önümüzdeki aylarda en çok konuşacağımız konuların başında geliyor. Bu da Merkez Bankalarının düşük faiz politikalarının rafa kalkmasına neden olabilir. Merkez Bankası yıl sonuna kadar beklentilerini yeniden revize edebilir. 

Yorumlar 7 Yorum Var
  • Ülkem 05.07.2021 21:34
    Burdan çok bilmişlere bir hatırlatmam var altın her daim altındır ki bazen değeri kısa vadede düşsede herzaman ve garanti yatırım aracıdır enflasyonun olduğu yerde altın düşmez şu anda dolar sanki sıtabil bir duruş gösteriyor merkez bankası çok dikkatli olması lazım heran doların yukarıya gitme potansiyeli var ve kuvvetli duruş gösteriyor lanet faiz doları baskılıyor gaza gelipde yanlış bir hamle şu durumda faizle oynanmasa iyi olur ufak bir belirti bile doları fişekler haberiniz olsun dolayısıyla o nispette altın artar allah ülkemin yardımcı borcu ve evleneceklerin yardımcı olsun.
  • Arif inanç 05.07.2021 16:33
    Demekki altın fiyatları baya bir düşecek. Benim de beklentim 1680 dolar /ons . Ama çok bilen arkadaşlara bir şey soyliyemiyecegim .
  • Samankafa 05.07.2021 16:16
    Üretim bitti diyenler sanayiye gelmemiş elhamdülillah koronada ful çalıştık masa başında n yazmayın.
  • Realist Futurist 05.07.2021 15:53
    @gaga , faizler düşerse doları tutamazsın. Soluğu 10-12 TL bandında alır. Faizler bu kadar yüksekken bile hala dolar yükseliyor frenlenemiyor. Yani faizle TL'yi cazip kılmaya çalışıyorsun faizi düşürdüğün anda TL'den dolara yönelen zengin yatırımcı TL'yi 30 günde 10-12 TL bandına taşır ki bu da tam bir harakiri olur.
  • Realist Futurist 05.07.2021 15:04
    Arkadaşlar altının yükseleceği neredeyse kesin, ben yıl sonu itibari ile 650-700 bandını görebileceğini düşünüyorum. Çünkü bu sene enflasyon artışı en az %20 gerçekleşir ki bu açıklanan enflasyon. Birde reel enflason ve dış dinamiklerle birlikte bu rakamlar kaçınılmaz olur.
Daha fazla yorum görüntüle