Pet şişeler ve otomobil lastikleri günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğu kadar önemli bir çevre sorununu da beraberinde getiriyor. Doğanın büyük kirleticilerinden olan pet şişeler için lastik üreticisi Continental yepyeni bir çözüm yolu geliştiriyor. Dünyanın en büyük üreticilerinden olan Continental, 2022 yılından itibaren geri dönüştürülmüş plastik şişelerden elde edilen geri dönüştürülmüş polyesterin lastik üretiminde kullanılmasını sağlamak istiyor.

Yeni sürdürülebilir polyester iplik, özel bir işlem kullanılarak polietilen tereftalat şişelerinden (PET şişeler) elde edilip, lastik karkasının yapımında kullanılacak. Bu, yeni işlem aynı zamanda geleneksel polyesterin tamamen değiştirilebileceği anlamına da geliyor.

Continental, yeni teknoloji için tedarikçisi, elyaf uzmanı Otiz ile birlikte çözümler geliştiriyor. Konvansiyonel PET, yüksek stres ve sıcaklık altında bile boyutsal olarak sabit kaldığı ve böylece tüm sürüş hızlarında güvenliği sağladığı için uzun süredir otomobil lastiği yapımında malzeme olarak kullanılıyor. Günümüzde geleneksel bir otomobil lastiği yaklaşık 400 gram polyester iplikten oluşuyor. Bu da kabaca standart bir takım, yani 4 adet lastik için 60’tan fazla pet şişenin dönüştürülmesi anlamına geliyor.

Continental, Avrupa’da üretilen elektrikli binek otomobil ve van modellerinin yüzde 40’ından, ABD’de ise yarısından fazlası için orijinal ekipman onayı aldı. Avrupa’da en popüler 15 elektrikli otomobil ve vanın 8’i Continental lastiklerini kullanacak. Volkswagen, Peugeot, Mercedes-Benz ve daha pek çok marka, tamamen elektrikli modeller üretiyor.

Pet şişe dönüşümünü sürdürülebilir üretim için ilk adımlardan biri olarak gördüğünü açıklayan Continental, en geç 2050 yılına kadar, lastik ürünlerinde kademeli olarak yüzde 100 sürdürülebilir şekilde üretilen malzemeleri kullanmayı planlıyor.

Yorumlar 4 Yorum Var
  • mtf 10.08.2021 09:53
    bizim ülkemizi dünya haritasından silen alman firmayı unutmadık, ağzıyla kuş tutsa bidaha almam. mavi marmaradan sonra o ülkenin hiç bir ürününü almadığım gibi.
  • Vatandaş 09.08.2021 22:40
    Kayar la o:)
  • Murat gözükara 09.08.2021 22:32
    Lastik üreterek dünyayı kirleten firma Pet şişeyle dünyayı temizliyecek.. Önce eski lastiklerden geri dönüşüm yapmaya bak... Abd nin bomba füze atıp... Eksoz gazına ceza yazması gibi...
  • Amerikali cici 09.08.2021 20:33
    Continental in sahibi kim ?