Türkiye yerli ve milli savunma sanayii projesi kapsamında son yıllarda yaptığı atılımı geçtiğimiz günlerde zirveye taşıyarak BAYKAR tarafından üretilen Akıncı TİHA'nın ilk teslimatını Türk Silahlı Kuvvetleri'ne kazandırdı. Akıncı'nın TSK'nın envanterinde yer almasıyla ilgili Genelkurmay Eski İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Haber 7 muhabiri Gamze Türk'e çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"BUNDAN SONRA ÇOK DAHA FARKLI GELİŞMELER GÖRECEĞİZ"

"Akıncı TİHA TSK’yı yeni bir kademeye çıkardı. Bundan sonra çok daha farklı gelişmeler de göreceğiz. İrtifa olarak çok yüksek irtifaya çıkıyor. Hemen hemen 12000 km diyebiliriz. Sürat olarak 370 km helikopter süratine yakın bir sürat. Faydalı yük dediğimiz yani kendi içerisine 400 kg dışarıya da 950 olmak üzere 1350 kg’lık faydalı yük taşıma kapasitesi var. Hem birtakım sensörleri taşıma kapasitesi var hem de mühimmat taşıma kapasitesi var. Biz şimdiye kadar kullandığımız SİHA’lardan attığımız mühimmatımıza baktığımız zaman bunların 20-22 kg civarında olduğunu görüyoruz. Şimdi Akıncı ile seyir füzelerini atma imkanına sahip olacağız. Uçaklardan atılan mühimmatları buradan da atma imkanına sahip olacağız. TSK’ya çok büyük bir faydası olacak. F-16'ların, F-35'lerin görevini üstlenemez ama onların yükünü hafifletebilir. Umarım çok daha iyileri yapılacak."

"ÖNEMLİ OLAN İKİ ŞEY VAR"

"Önemli olan iki şey var. Biri muharebe sahasının şekillenmesinde insansız hava araçları etkili olacak. Diğeri ise bu uçaklar Türkiye’nin diplomasideki ağırlığını da arttıracaklar. Belki Türkiye bunları herkese vermeyecek sadece kendisi ile yakın ilişkiye giren müttefik ülkelere satacak. Ben tabi göğsüm kabararak gururla izliyorum.

Akıncı bize hem Ege’de hem Kıbrıs’ta hem de Doğu Akdeniz’de önemli bir güç veriyor. Kime karşı? Yunanistan’a ve onu destekleyecek olan ülkelere karşı. Bazı Arap ülkeleri destekliyordu, İsrail, Fransa ve Avrupa ülkeleri vardı. Onlar da bunu görmek durumunda. Türkiye’nin caydırıcı gücünü, diplomatik gücünü görecek."

Yorumlar 0 Yorum Var