Kovid-19 ve yüksek maliyetlerin konutta stok problemine neden olduğunu söyleyen Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Özellikle Trabzon’un sahil kesiminde, İstanbul’da yabancıların yoğun ilgi gösterdiği Kağıthane, Başakşehir, Maslak, Seyrantepe, Ataşehir ve Kadıköy’de markalı konutlarda stok sorunu yaşamaya başladık” dedi.

Gayrimenkul sektörü zorlu salgın sürecine rağmen yabancı çekmeye devam etti. Geçen yılın ilk 8 ayında 21 bin adet olan yabancıya konut satışı, bu yıl aynı dönemde 31 bine yükseldi. Yıl sonu hedefi 50 bin adet. Satış gelirinin de 6 milyar dolardan 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Gayrimenkul piyasası ve koronavirüs sürecinde yabancının konuta bakışına yönelik sorularımızı Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak yanıtladı.

İNGİLİZLER YAKIN TAKİPTE

Türkiye’de gayrimenkul sektörüne yabancı ilgisinin artarak sürdüğünü söyleyen Bucak, “Özellikle Amerikalı, Kanadalı, İngiliz yatırımcılar Türkiye’yi yakın takibe aldı” dedi. Salgınla mücadele sürecindeki 2020 yılında yabancıya 40 bin adet konut satışından 6 milyar dolar geldiğine işaret eden Bucak, “Bu yılın sekiz ayında 25 bini geçtiğini görüyoruz. Yılı, 50 bine yakın bir seviyede bitirmeyi bekliyoruz” diye konuştu.

KİRA GETİRİSİ YÜKSEK

Vatandaşlığın da etkisiyle sektörün son 8 yılda yüzde 300 büyüdüğüne işaret eden Bucak, bu ilginin nedenlerini şöyle açıkladı: "Avrupa, Amerika ve İngiltere’deki Müslüman yatırımcılar da Türkiye’yi tercih ediyor. Çünkü getirisinin yüksek olacağını biliyorlar. Bir de Avrupa, Amerika ya da İngiltere’de fiyatından ötürü satın alamayacağı bir evi, Türkiye’den alabiliyorlar. İyi bir gelir yakalıyorlar.”

Yabancı gayrimenkul alıcısının markalı projelere yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Bucak, “Ancak o tarafta pandemi ve yüksek maliyetlere bağlı sıkıntılar nedeniyle stok problemi baş göstermeye başladı. Özellikle Trabzon’un sahil kesiminde, İstanbul’un yabancıların yoğun ilgi gösterdiği Kağıthane, Başakşehir, Maslak - Seyrantepe, Ataşehir ve Kadıköy bölgelerinde markalı konutlarda stok sorunu yaşamaya başladık” diye konuştu.

1+1 KONUTA KOVİD-19’LA YARIM DAİRE KARDEŞ GELDİ

Kovid-19’un yabancı gayrimenkul alıcısının satın alma tercihlerini de değiştirdiğinin altını çizen Bucak, şöyle devam etti: “Geniş yaşam alanı sunan, balkon ve bahçeli konutlara talep arttı. Bu çıktılardan hareketle, şu anda birçok markalı proje balkonlu olarak geliştiriliyor. 1+1 dairlerde de 1+1.5 trendini görüyoruz. Çünkü evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla 1+1 konutlarda çalışma alanı da tercih edildi. Bu da mimarye 1+1.5 kat planı olarak yansıdı. Pandemiden önce 1 dönüm arazi alan yatırımcılar, bugün arazide yaşam alanı da oluşturmak için 2 dönümlük yerleri tercih ediyor.”

TÜRKMENLER MERSİN’E RUSLAR ALANYA’YA BAKIYOR

Yabancı konut alıcısının talep gösterdiği bölgeleri Hakan Bucak, şöyle açıkladı: “Araplar ve özellikle Kazaklar İstanbul’da lüks semtleri tercih ediyor. Beyaz Ruslar, Alanya ve Fethiye’ye yoğun ilgi gösterirken, Türkmenler Mersin ve Adana hattını seviyor. Iraklılar için Akdeniz, Amerikalılara Ege kıyıları cazibe unsuru. Arapların bir diğer gözde bölgesi Karadeniz ve özellikle de Trabzon. Antalya, Muğla, Aydın, Bursa, Ankara, Yalova, İzmir ve Sakarya yabancı yatırımcının radarına girmiş durumda.”

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Yorumlar 0 Yorum Var