Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO'su M. Gürcan Karakaş, çip krizinin bir sene daha süreceğini tahmin ettiklerini belirterek, "Planlarımız doğrultusunda, yaptığımız rezervasyonlarla çip krizine takılmayacağımızı düşünüyoruz" dedi.
TOGG CEO'su M. Gürcan Karakaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımıyla TEKNOFEST'te yer alan TOGG standında gerçekleştirilen basın toplantısında konuştu.
Karakaş, "Burada yeni nesil teknolojilerin uygulandığı, artık otomobilden fazlası olarak adlandırdığımız akıllı cihazımızı sergilediğimiz, aynı zamanda doğuştan elektrikli akıllı cihazı gerçekten teknoloji ürünü yapan batarya teknolojilerini de yanında sergileyerek vatandaşlarımızın dikkatine sunduk" dedi.
"DÜNYADAKİ HÜCRE ÜRETİCİLERİNİN KAPASİTELERİ 2030 VE SONRALARINA KADAR REZERVE EDİLMİŞ VAZİYETTE"
Geleceğin dünyasında batarya teknolojilerine, güç elektroniğine sahip olmayan şirketlerin, teknolojiye sahip olamadığını belirten Karakaş, şunları kaydetti:
"Planladığımız noktadayız. Canlı yayından TOGG TV'den 24 saat izlenebilecek şekilde tesisimizin adım adım tamamlandığı görülüyor. Planlar doğrultusunda 2022'nin sonunda seri üretime hazır olacak şekilde çalışmalarımızı yapıyoruz. Sorumluluğun farkındayız. Heyecan ve enerji bize gece gündüz, uykusuz da olsak müthiş bir enerji veriyor.
"ÇİP KRİZİNDEN DAHA ÖNEMLİ BİR KRİZ ÇIKACAK"
İlk aracımız, C segmentinde bir SUV. Regülasyonlar nedeniyle ufak tefek farklılıklar olabilir ama bu tasarımın niteliğini değiştirecek boyutta değişiklikler değil. Çip krizi var. Çip krizinin sebeplerini de biliyoruz. Bu krizin bir sene daha süreceğini tahmin ediyoruz.
Planlarımız doğrultusunda, yaptığımız rezervasyonlarla çip krizine takılmayacağımızı düşünüyoruz. Çip krizinden daha önemli bir kriz çıkacak; batarya krizi. Hücre yok. Tüm dünyada herkes daha fazla elektrikli araç üretmek için koştururken, dünyadaki hücre üreticilerinin kapasiteleri 2030 ve sonralarına kadar rezerve edilmiş vaziyette. Biz başından itibaren bu işi planlayarak çözeceğimiz için batarya hücre krizine takılmayacağız."
"TEKNOFEST’i uluslararası marka haline getirmek istiyoruz"
TEKNOFEST’in yurt dışından da ziyaret edildiğini dile getiren Varank, şu ifadeleri kullandı:
"Biz TEKNOFEST’i daha uluslararası bir marka haline getirmek istiyoruz. Bizim amacımız şu; dünyada bir fikri olan, girişimi olan insanlar ‘TEKNOFEST diye bir yarışma var, biz buna katılalım, orada teknolojimizi gösterelim bu sayede de kendimize yeni yatırımcılar bulalım, bu teknolojiyi dünyaya tanıtalım.’ diye düşünsün istiyoruz."
Varank, Türkiye’nin Otomobili’nin fiyatına ilişkin soru üzerine de “Aracın fiyatı belli değil ama araç kendi sınıfında Türkiye’deki araçlarla yarışacak bir fiyattan piyasaya çıkacak." dedi.