"HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi"nin teslimat tarihi güncellendi. Sistem bu yıl içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hizmetine sunulacak.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından 2011 yılında sözleşmesi imzalanan HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi kapsamında teslimat faaliyetleri başlıyor. Edinilen bilgiye göre; HİSAR-O+’ın kabul testi atışları, Ekim 2021’de icra edilecek. Kabul testlerinin başarılı sonuçlanmasının ardından teslimat faaliyetlerine de daha önce açıklanan 2022 yılının aksine, bu yıl başlanılacak.

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, ASELSAN, Roketsan ve TÜBİTAK-SAGE yetkililerinin katılımının beklendiği testlerin ardından HİSAR-O+, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunulacak. HİSAR-O+’ın kullanıcıları, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı olacak. Ancak Roketsan tarafından geliştirilen RF başlıklı HİSAR-RF füzesinin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılacağı tahmin ediliyor.

HİSAR-O+ Hava Savunma Füzesi

Bilindiği üzere HİSAR-O füzesi, daha da geliştirilmiş ‘HİSAR-O+’ olarak revize edilmişti. Bu geliştirme faaliyetlerinin ardından Orta İrtifa HSFS’de kullanılacak görüntüleyici kızılötesi arayıcı (IIR) başlığa sahip füzenin menzili, 25 kilometreye çıkarıldı.

HİSAR-O+ ile sabit birliklerin ve kritik tesislerin hava savunması kapsamında; sabit ve döner kanatlı hava araçlarının, seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya atılan füzelerin önlenmesi amaçlanıyor.

Roketsan tarafından geliştirilen HİSAR-O+, dağıtık mimarisi sayesinde esnek konuşlanma avantajına sahip olup, Atış Kontrol Merkezi, FFS, Orta İrtifa Füzesi, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı, Elektro-Optik Sistem, Erken İhbar Merkezleri Arayüzü Link-16 Sistemi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden oluşuyor.

HİSAR-O+ için seri üretim sözleşmesi imzalandı

Savunma Sanayii Başkanlığı, HİSAR-O+ Projesi’nin daha da hızlandırılması için bu yıl içerisinde önemli bir adım attı. HİSAR-O+ Seri Üretim Sözleşmesi, SSB ile ASELSAN-Roketsan iş ortaklığı arasında bu yılın ikinci yarısında imzalandı. Sözleşme kapsamındaki teslimatların, 2024’e kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Edinilen bilgiye göre; HİSAR-O+ Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (OİHSFS) Seri Üretim Sözleşmesi kapsamında ASELSAN’ın payı, 103.625.308,95 Avro ve 481.738.647,44 TL değerinde. Roketsan’ın payı ise açıklanmadı.

Hatırlanacağı üzere; Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-A+ da bu yıl içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişti.

Kaynak: Savunmasanayist.com

Yorumlar 44 Yorum Var
  • Birbilmeyen 27.09.2021 23:30
    Bence bunlar fragman asıl gösteri daha sonra. Tabiiki hepsi gösterilmez.
  • Asd 27.09.2021 23:20
    Tek isteğim idlip kazanı patlamadan şu aletlerin tam çalışır bir halde teslim edilmesi.
  • Kacarova 27.09.2021 22:47
    Chp de hisar -z heykelini yapar heykel silah yatık 10000 km den görünüyor diye övünürler,kendiler selfie hizmeti sunarlar fot şipşaklan maldeynekleri
  • RFSİZ? 27.09.2021 22:42
    RF basit birşey zaten o her menzil füzede olmalı ve ayrıca radar veya IIR başlık, 360 derece arama yapabilmeli. Chaff ve flarele aldatılılımamalı. Normalde pilotların kaömak için yaptığı dakıl manevrasına kanmamalı. Uzaktaki mach 3.5 la fark edip kaçan uçağa yetişmesi için de en az mach 5 üstü olmalı. Adam gibi kabül TESTİ yapmak böyle olur. Bu yayınlanana test demek ayıp.
  • muzaffer 27.09.2021 22:19
    Emeği geçenlerden Allah razı olsun
Daha fazla yorum görüntüle