Türkiye'nin önemli bir müttefik olduğunu belirten NATO Genel Sekreteri, "S-400 konusunda Türkiye'yi bir türlü ikna edemedik" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, örgütün Türkiye'yi Rus S-400 hava savunma sistemlerini terk etmeye ve onları Batılı ülkeler tarafından yapılan sistemlerle değiştirme konusunda ikna edemediği itirafında bulundu.

Stoltenberg, Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nde katıldığı bir etkinlikte, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla ilgili soruyu yanıtladı. 

Stoltenberg, toplantıda şunları söyledi:

"Daha önce de söylediğim gibi bu NATO için önemli bir konu. "S-400" hava savunma sistemleri NATO sistemleriyle entegre edilebilmeli. Ancak şu an için bu savunma sisteminde böyle bir imkan söz konusu değil"

S-400’ün NATO’ya entegre bir sistem olmadığını belirten Genel Sekreter, bu nedenle Türkiye’ye alternatif çözümler önerdiklerini belirtti ve bunlar arasında ABD sistemi olan Patriot ve Fransız-İtalyan ortak sistemi SAMP/T’yi gösterdi.

İttifak olarak bu meseleler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Stoltenberg, "Türkiye önemli bir müttefiktir ve DEAŞ'ın yenilmesinde önemli bir rol oynamıştı. Hiçbir ülke Türkiye'den daha fazla mülteci kabul etmemiştir" şeklinde konuştu.

S-400 ANLAŞMASI

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerde krize neden olan Rus yapımı füze savunma sistemi S-400'lerin Türkiye'ye teslim anlaşması Eylül 2017'de imzalanmıştı. Moskova, Türkiye'ye ilk S-400 sevkiyatını Temmuz 2019'da başlatmıştı.

ABD'nin çeşitli yaptırım tehditlerine rağmen Ankara, bu konuda taviz vermeyi kesin bir dille reddetmiş ve ek S-400 sistemlerini satın almaya yönelik müzakerelere devam etmişti. ABD, Rusya'dan S-400 füze savunma sistemleri alımı sonrası Türkiye'yi F-35 programından çıkardığını duyurmuştu.

Yorumlar 1 Yorum Var
  • osman ali 06.10.2021 20:36
    Bu artık can sıkıyor biz bu sistemi almak zorunda bırakan NATO dur hava savunma sistemlerini geri çeken NATO da ki müttefiklerimizdir satın yok dursun yok biz alınca olmaz bu aslında bizi savunmasız bırakmaktır saldırı amaçlı olmayan bu sistemi kime niye batar ki