Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı, Doç. Dr. Tahir Büyükakın'ın açıklamalarından satır başları:

Kandıra sahillerimiz muhteşemdir. 6 tane mavi bayraklı plajımız vardır. Gebze'de Ballıkayalar diye özel bir yerimiz var. Koruma altına alındı. Tırmanma meraklılarının, piknik için gelenlerin uğrak noktası. Bazen de çok gelen olursa acaba yaşanmaz hale getirir miyiz diye düşünmüyor değiliz. Ormanya İstanbul'dan akın akın gelinen bir yerimiz. Hayvanat bahçesi ancak hayvanlar doğal ortamlarında. İnsanlar çitlerin arkasında hayvanları doğal ortamlarında izleyebiliyor. Kocaeli Türkiye'nin endüstüriyel lokomotifidir. Bunun haricinde doğayla baş başa kalabileceğiniz bir merkez. 

CANLI YAYIN İÇİN TIKLAYIN

Pandemi sürecinde neler yapıldı?

Toplamda 330 milyon civarında bir bütçe kullanıldı. Dükkanı kapananlar oldu. Onlara toplamda 38 milyon lira bir yardımda bulunduk. Dükkanı açık olup da yine mağdur olan esnaflarımızı da 39 milyon lira civarında destekte bulunduk. Pandemi döneminde evlerine kapatılanlar oldu. 65 yaş üstüne vs. Vefa destek gruplarıyla birlikte gıda destek yardımlarında bulunuldu. 115 bin koli gıda paketi yardımı yapıldı. Maskeler ilk dönemde çok ciddi problemdi. Maske üretim merkezi açtık ve maske yardımında bulunduk. Sağlık çalışanlarının ücretsiz olarak taşınması konusunda adımlar attık. Sağlık çalışanlarına şimdi 500 adet konut yapacağız. Evi olmayan sağlıkçılarımız ev sahibi olacak. Dar gelirli ailelerimize yönelik ise suda zam yapmama kararı aldık. 20 bin ailenin su faturaları belediye tarafından ödendi.

Dünya düzeni insanları mutlu etmek için gerekeni yapamıyor. Pandemide gördük küresel ölçekte de gördük. Pandemi aslında şehir hastalığı. Kırsal kesimlerde böyle bir problem yok. Kalabalık yerlerde daha problemli. Oturup bir daha düşünmeliyiz. Nasılı, niçini bir daha sormalıyız. Hep ne sorularına yanıt arıyoruz. Niçin sorusuna yanıt bulmak gerekiyor. Tarım nüfusu azalıyor. İnsanlar sanayiye, hizmet sektörüne gidiyor. Tarım arazilerinin ekonomik faaliyetleri nüfusu karşılayamıyor. Yaşam standardı yetmiyor. İnsanların köyde kalmasını istiyorsanız orada gelirlerinin artmasını sağlamanız gerekiyor.

Vatandaşlarımızı bu anlamda desteklemek amacıyla tarım üretimine destek vererek üretim süreçlerine dahil olmalarını sağladık. Üretilern ürünlerin yağını çıkararak daha fazla gelir elde etme imkanı sağladık ve yağ çıkarma üretim merkezini açma kararını aldık. Bu yağlardan kozmetik ürünler ve ilaç vs yapılıyor. Bunları da yapmak için TUBİTAK'la işbirliği yaptık. Kendi işletmesini kuranlar var onlara destek oluyoruz. Mesela tavuk üretmek istiyorum diyorla hibe tavuk desteği sağladık. 

SOKAK HAYVANLARI

Kocaeli hayvanlar açısından da standartları çok yüksek bir şehir. Otel kalitesinde bir hizmet veriyoruz. Yürüteçler yapıyoruz kazalarda sakat kalan canlarımız için. Onlar dertlerini anlatamıyorlar. Bizim onları yalnız bırakmamamız manevi olarak da görevimiz. Bizim ecdadımız göçmen kuşlar için hastane kurdu. Biz de bunları yapmaya çalışıyoruz.

MÜSİLAJ SORUNU

Marmara'daki müsilajın temel nedeni kanalizasyon deşarjıdır. Müsilaja sebep olan organizma azot ve fosfor ile besleniyor. Denize ne kadar azot ve fosfor verirseniz deniz de o müsilaj canlılığını arttırır. Biyolojik artırma tesisi ile azotu, ileri biyolojik arıtma tesisi ile azot ve fosforu alırsınız. Tesislerin kurulumu ile birlikte 4 yıl ve sonrasında müsilajın tamamen ortadan kaldırılmış olması gerekiyor

Yorumlar 0 Yorum Var