İngiltere, Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde Eurofighter Typhoon Tranche 1 uçaklarından ilk teslim edilen 30 adetini 2025 itibari ile emekli edeceğini açıklamıştı. Bir dönem Türkiye'nin bu uçaklarla ilgilendiği belirtilse de Yunanistan da Eurofighter almak üzere adım attığı açıklandı.

Yunanistan'ın ilgisi doğrudan Yunan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos'un açıklamasıyla ortaya çıktı. Bakan, mecliste gelen soru üzerine "Yunan Hava Kuvvetleri'nin operasyonel yeteneklerini daha da yükseltmek için en uygun çözümü bulmak amacıyla tüm olası seçenekler değerlendiriliyor" dedi.

F-4'LERİN YERİNE KULLANILABİLİR

Yunan savunma uzmanları, alınacak 30 uçakla uzun yıllardan bu yana hizmette olan modernize edilmiş 18 adet F-4E'nin yerine geçebileceğini belirtti. Yunanistan, Almanya ile ortak yaptığı modernizasyonla F-4E'lerin hava-hava görevlerine devam ederek AIM-120 AMRAAM füzesi kabiliyetine kavuşturmuştu.

Ancak F-4E'lerin bakım operasyon maliyetlerinin yüksekliği ve gövde ömür sonlarına gelinmesiyle filoya katılan ikinci el Fransız Rafale uçaklarıyla birlikte kısa süre içinde emeklilikleri de gündemde.

Uzmanların bir başka işaret ettiği konu da Yunan Hava Kuvvetleri'ndeki çeşitlilik. Yunanistan, şu an ön hatta F-16 ve Mirage 2000 kullanılıyor. Bu uçaklara şimdi de Rafale eklendi. Eurofighter gibi motorundan sistemlerine çok farklı bir uçağın girmesi, lojistik ve operasyon açısından ciddi bir yük.

İNGİLTERE MODERNİZASYON YERİNE EMEKLİ EDİYOR

Kraliyet Hava Kuvvetleri, ellerindeki Tranche 1 olarak adlandırılan Eurofighter'ın ilk neslini, yüksek modernizasyon maliyetleri nedeniyle emekli etme kararı almıştı. Uçaklar, 2025 Eylül'de hizmetten çıkartılacak. İngiltere 30 adet uçağın ikinci el satışı için halen farklı ülkelerle görüşmeler yapıyor. Tranche 1 Eurofighter Typhoon'ların yarıya yakın bölümü ortalama 2500 saat gibi bir savaş uçağı için düşük uçuş saati ile emekli edilecek.

Tranche 1'lerin bir çok özelliği mevcut Eurofighter'lara göre çok daha kısıtlı. Uçak temel hava-hava görevlerini gerçekleştirebiliyor. Yeni nesil mühimmatların kullanılması için uçakta bir çok sistemin değiştirilmesi, radar yenilemesi gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Yorumlar 0 Yorum Var