Cumhuriyet sonrası Türk şiirinin en önemli isimlerinden olan şair ve mütefekkir Sezai Karakoç son yolculuğuna uğurlandı. Şehzadebaşı Camii'ni dolduran yüzlerce Müslüman, Sezai Karakoç'un naaşını omuzlarında taşıdı. Şair İsmail Kılıçarslan, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, AK PARTİ Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, şair Furkan Çalışkan, Türk Hadis Kürsüsü Profesörü Mustafa Karataş, Sezai Karakoç'a veda ederken Karakoç'un Türkiye için ne anlama geldiğini ve Türk düşüncesindeki yeri hakkında açıklamalarda bulundu.
İsmail Kılıçarslan: Dün haberi aldığımızdan beri merhumun hem evinin önünde hem burada defin işleminin gerçekleşeceği caminin bahçesinde her kuşaktan insan, her yaştan insan her eğitimden insan, Sezai Karakoç'un bıraktığı mirasa sahip çıkmak için buradalar. O mirası üç bakımından tanımlamak lazım: Türk şiiri büyük bir şair kaybetti, İslam düşüncesi büyük bir düşünür kaybetti ve Türk edebiyatı büyük bir yazar kaybetti. Fakat bunun bir kayıp olmaması da bizim elimizde. Sezai Bey'in şiirlerini fikirlerini ve edebi birikimini bugünden yarına taşıyabilecek nesiller de bizleriz. Onun 'Diriliş Nesli' olarak tanımladığı neslin üyeleri de bizleriz. Bizden sonrakiler. İşte buradaki gençler. Onların omuzlarında Sezai Bey'in ortaya koyduğu 'Diriliş' fikri inşallah yoluna devam edecek. Sezai Bey, hayatını bir davaya adamanın ne olduğunu bizatihi kendi hayatıyla da bize anlatmış biri. O 'davaya adanmışlık' bize rehber olsun, yol göstersin. Büyük şaire, büyük düşünüre rahmet olsun. Yolu yolumuzdur, diyelim. Çünkü O, 21. yüz yılda İslam dünyaya nasıl seslenirse öyle seslenmeyi tercih etmişti. Kendi çağına şahitlik etmiş biri. Bu şahitliği sürdürmek de Sezai Bey'i takip eden, seven ve kendisini ona talebe olarak görenlerin omuzlarında.
Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız: Üzüntülüyüz, Türk mütefekkiri, bizim medeniyetimizin Türk-İslam medeniyetinin önemli şahsiyetlerinden ve bu medeniyet derdini bir nesle aşılayan önemli bir şahsiyetti. Bugün Şehzadebaşı’nda onun bu anlamda şiiri de olan ve Şehzadebaşı’nı da atıf yapan şiirine binaen bugün burada cenaze namazını kılacağız. Ve burada defnedilecek, Şehzadebaşı haziresinde. Önemli bir şair ama ondan önce mütefekkir. Medeniyetimizin önemli bir değeri. Bu medeniyet değerlerini geleceğe taşınması konusunda, bir neslin yetişmesini kendine dert edinen ve dünyayı da bir sürgüne benzeten, En Sevgili’ye kavuşmak için de, şiirini ve duasını yapan bir mütefekkirdi, şairdi. Mekânı Cennet olsun inşallah. Rabbim yakınlarına, bütün milletimize sabırlar versin. Yeri doldurulması zor müstesna isimlerden biriydi, Allah rahmet eylesin.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör: Ülkemiz çok büyük bir fikir insanını, düşünce insanını, şiir ve edebiyat dünyamızın çok önemli bir ismini kaybetti. Öncelikle kendisine, Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun. Sezai Karakoç büyük bir üstattı. Kahramanmaraş için de ayrı bir yeri vardı. Çünkü üstat, Kahramanmaraş’ı ‘Çocuk yüreğimin alev aldığı yer’ olarak tanımlıyordu. Bildiğiniz gibi Üstat, ortaokul tahsilini Kahramanmaraş’ta yapmıştı. Biz tabi kendisine, geçtiğimiz Ekim ayında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi olarak Fahri hemşerilik beratı vermiştik. Onu takdim etme fırsatımız olmamıştı, pandeminin getirdiği şartlardan dolayı. Geçtiğimiz ay İstanbul’da kendisine Fahri hemşerilik beratı takdim ettik. Aynı zamanda da ortaokul tahsili yaptığı okulun da bir resmini getirmiştik. Çok mutlu oldu, çok duygulandı. Hem Kahramanmaraş ile ilgili, hem de bundan sonraki hayatıyla ilgili süreçleri anlattı. Çok mutlu oldu. Biz tabi, kendisinin son günlerine tanıklık etmek, kendisine fahri hemşerilik beratını takdim etmekten dolayı mutluluk duyduk. Son günlerine tanıklık etmek bir teselli oldu. Ben tekrar kendine, Allah’tan rahmet diliyorum, milletimizin başı sağolsun diyorum.
Ketebe Genel Yayın Yönetmeni Yazar Furkan Çalışkan: Tüm Türkiye'nin başı sağ olsun. Sezai Karakoç, hepimizin hayatında hepimizin edebiyata, dünyaya, Türkiye'ye bakışında çok önemli izler bırakmış çok önemli bir yer tutan büyük bir isimdi. Tabii, eserleri ve sanatı ve düşünceleri hepimizden daha uzun ömürlü olacak. Bizden ve bizden soraki kuşaklar boyunca da yaşamaya devam edecek. Bu Türkiye'nin ruhunun çok önemli bir parçasıydı ve biz de onunla aynı çağda yaşamanın mutluluğuna ermiş olduk. Tüm Türkiye'nin başı sağ olsun.
AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay: O sadece usta şair değildi, bizim için muallimdi. Çok özel yeri olan bir insandı. Hissiyatı bile ondan öğrendik. Bizim neslimizin Muallimi evveli diye ifade ettim ben onu, Muallim evvel biliyorsunuz tabir olarak genelde Hristo için kullanılan bir tabirdir. Felsefe tarihinde böyle bir tarafı vardır. Daha rafine, daha özel bir duruşu olan bir insandı Sezai Karakoç. Diriliş neslin Amentüsü, Yitik Cennet, Leyla ile Mecnun gibi güzel kitaplarıyla, sadece onunla değil kendi şahsi karakteri de önemliydi, çok özel bir karakteri vardı. Dili çok çok iyi kullanıyordu. Şairliği zaten tartışmasız bir şairlik. Kendi yetiştiği şiir gelenekleri içerisinde de çığır açan bir tarafı olduğu bütün şiir eleştirmenleri tarafından, edebiyat tarihçileri tarafından takdir edilen bir insandı. Allah mekanını cennet eylesin.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy: Milletimizin başı sağolsun. Ben milletlere böyle şairlerin, çok yüzyılda bir geldiğini düşünenlerdenim. Szai Karakoç büyük bir Külliyat bırakarak, aramızdan ayrıldı. Şairler böyledir, gelir geçerler. Ben eselerinin, şiirlerinin yazılarının diriliş ruhunun edebiyen bu topraklarda yaşayacağını düşünüyorum. Bu toprakları bir kez daha mayaladı ve göçtü. Milletimizin başı sağolsun.
İlahiyatçı Profesör Dr. Mustafa Karataş: Aklımız erdiğince hep Sezai Bey'i takip ettik, yazılarını, şiirlerini okuduk. Mavera'da ve Diriliş'te onların yazılarıyla büyüdük. Dolayısıyla bizde yeri bir başka. Bu açıdan onun boşluğunu daha çok arayacağımızı biliyorum. Yeri doldurulamaz bir müteffekkiri kaybettik. Türk aydınlarına da örnek olan bir aydındır. Bu açıdan onun eserleri yaşatılmalıdır. Necip Fazıl Kısakürek, Yedi Güzel Adam ve Sezai Karakoç son 50 yıla damgasını vurmuş şahsiyetlerdir. Allah rahmet etsin.